Столтенберг не успя да склони Анкара да пусне Швеция в НАТО

OFFNews 16 февруари 2023 в 14:46 1734 5

Столтенберг

Снимка Президентство на Турция

Йенс Столтенберг не успя да убеди турския президент Реджеп Ердоган, че приемането на Швеция в НАТО е наложително.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е на посещение в Турция, обяви, че е настъпил моментът за окончателно ратифициране на кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединяване към алианса. Позицията на Турция обаче остава непроменена: Анкара е готова да одобри молбата на Финландия, но нещата с Швеция са много по-сложни, съобщи Би Би Си.

Столтенберг пристигна в Анкара 10 дни след опустошителното земетресение, при което загинаха близо 40 000 души в Югоизточна Турция и части от Сирия.

"НАТО подкрепя Турция в трудни моменти", заяви Столтенберг и призова Анкара да ратифицира кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в пакта, като добави, че борбата с тероризма ще бъде на първо място в дневния ред на срещата на върха на алианса във Вилнюс.

Той подчерта, че Анкара трябва спешно да спре да се противопоставя на опитите на северните си съседи да се присъединят към алианса.

"Все още смятам, че е време да ратифицираме присъединяването на Финландия и Швеция", каза Столтенберг след разговори с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

"И двата договора могат да бъдат ратифицирани сега. Но основният въпрос не е, че те ще бъдат ратифицирани заедно. Основният въпрос е, че те трябва да бъдат ратифицирани възможно най-скоро", коментира генералният секретар на НАТО.

Швеция и Финландия подадоха молби за присъединяване след нападението на Русия над Украйна, но Турция, като член на алианса, може да блокира приемането им - и все още не е ратифицирала съответните документи.

Турция и Унгария остават единствените членове на 30-членния пакт, които все още не са дали благословията си. Новите членове се приемат в НАТО с единодушно решение на всички членки.

Очаква се унгарският законодателен орган да одобри и двете кандидатури до март. Турция обаче е готова да гласува за приемането на Финландия, но не и на Швеция.

"Можем да разгледаме процеса на членство на Финландия в НАТО отделно от този на Швеция. Позицията на Турция по отношение на членството на тези две държави е ясна и недвусмислена от самото начало", подчерта Чавушоглу на съвместна пресконференция със Столтенберг в Анкара.  

През януари турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Швеция не трябва да очаква Турция да одобри членството й в НАТО. Това стана след като датски десен политик организира протест пред турското посолство в Стокхолм, по време на който изгори Корана. След това Анкара отмени планирано посещение на шведския министър на отбраната.

"Швеция не бива да очаква от нас да подкрепим членството в НАТО. Очевидно е, че тези, които донесоха такъв срам пред посолството на нашата страна, не могат повече да очакват благосклонност от нас по отношение на тяхната кандидатура", обяви тогава Ердоган. 

Основното недоволство на Ердоган срещу Швеция обаче е отказът на Стокхолм да екстрадира десетки хора, които Анкара свързва със забранени кюрдски групировки и с опита за преврат през 2016 г.

Ердоган твърди, че Швеция укрива членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която Турция, САЩ, Европейският съюз и някои други държави смятат за терористична група.

Чавушоглу бе категоричен, че Швеция все още не е направила достатъчно, за да се бори с кюрдския тероризъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

5

dolivo

16.02 2023 в 16:24

Е че той съсипа икономиката, с кривите си опити за централно контролирана икономика, ама в отомански стил.

Изкла и наблъска в затвори интелигенцията.

За малко шария не е сложил. Направи се доживотен почти.

Досущ като Путин каквото прави.

Набарал е тънката струнка на религиозните откачалки + грандоманите патреоти, и свири свири.

Земетресениетонще отрезви донякъде.

318

4

Valioka

16.02 2023 в 15:55

Турция прилича на хвант в примка - колкото повече мърда, толкова повече примката се стяга... Бачкам на един обект, където има турски бригади - арматуристи и кофражисти, т.е.майстори. Питам изпълнителите - колко вземат? Казват ми - 60 лв.надник... Толкоз. Питам един от шефовете им - защо работите тука, в Турция няма ли работа? В Турция, вика, няма пара... Днес ми дадоха едно тантуресто момче да ми помага. То горкото е около 170-180 кг. Коленичи на плочата и забива пирони - колената си ужули, изпоти се, вода тече от него. Заговорихме се... Ай ем, вика, компютър инжиниар. Що щеш тука бе байно, питам го на моя не много добър английски... Ин Туркей, вика, вери бед икономик... Представяте ли си - компютър инжиниар... А турците са бачкатори, не са като арабите които само алъш-вериша въртят. Нека се пъне Ердо, ше прокопса ше знаете...

2099

3

Mateevk

16.02 2023 в 15:28

Изборите в Турция май трябваше да се през юни, искаха да ги изтеглят за май, но сега може и да ги отложат заради земетресението.

22548

2

dolivo

16.02 2023 в 15:07

Като прост руски агент се държи неуспелия футболист Ердоган

345

1

Джендо Джедев

16.02 2023 в 14:51

Кога бяха изборите в Турция, че не ми се рови в Гугъла? Е, 1 месец след тях Турция ще ратифицира членството на Швеция, няма ядове!