Столтенберг демонстрира подкрепата на НАТО за Украйна

Ангел Марковски 10 януари 2022 в 15:10 1055 0

Снимка НАТО

Главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг демонстрира подкрепата на Алианса за Украйна след срещата си с вицепремиера по европейската и евроатлантическата интеграция на страната Олга Стефанишина.

"Военното укрепване на Русия продължава с десетки хиляди боеспособни военнослужещи, въоръжени с тежък потенциал. В петък външните министри на НАТО отново призоваха Русия да изтегли войските си от Украйна и от нейните граници, да демонстрира прозрачност и да деескалира. Всяка по-нататъшна агресия срещу Украйна ще има висока политическа и икономическа цена", предупредиха двамата в съвместно изявление. 

"Съюзниците от НАТО са единни в подкрепата си за това всички нации да избират своя път. Това е основен принцип на европейската сигурност от десетилетия насам. Украйна е ценен и дългогодишен партньор на НАТО", се казва още в изявлението. 

Столтенберг не отговори директно на въпрос дали Украйна ще получи дата за присъединяване към НАТО, но обърна внимание, че Киев получава подкрепа за модернизация и обучение на въоръжените сили, включително и в много общи учения, а много партньори имат двустранни спогодби в областта на отбраната. НАТО подкрепя правото на Украйна да се защити... Стоим зад решението Украйна да се присъедини към НАТО", декларира Столтенберг.  

Той заяви, че се работи за политическо решение за предотвратяване на конфликта, но трябва да сме готови за Русия, която избира пътя на конфронтация. "Трябва да покажем на Русия, че сме обединени, че ще има загуби за Русия, ако избере пътя на конфликта и че членовете на НАТО ще помогнем", каза още Йенс Столтенберг. 

Украйна не е Казахстан

"Украйна не е Казахстан." Така Олга Стефанишина отговори на въпрос какво ще направи, за да не се повтори ситуацията в нейната страна при струпването на руски войски на границата. „Обратно на Казахстан, ние имаме сериозна общност от експерти на гражданското общество, а също така и силна опозиция. Има и много силно международно единство, с което се осъжда руската агресия на територията на Украйна. Не сме част и от каквато и да било постсъветска структура, която, както е в случая с Казахстан, би позволила външна военна интервенция на своя територия, както и да се овладее критичната инфраструктура“, заяви тя.

"Имаме суверенното право да избираме договори и съюзници и това не подлежи на пазарлъци", бе категорична Стефанишина по повод ултиматума на Русия НАТО да спре разширяването си на Изток:

"Всички трябва да разберем, че исканията на Русия към съюзниците не могат да се смятат за преговорна позиция. Агресорът не е в положение да поставя условия, докато руските танкове са на границата с Украйна. Виждаме опитите на Русия да променят дискусиите и да заплашват с нова война, без да правят никакви стъпки за намиране на мирно решение в рамките на Минските или Нормандските формати. Русия просто се опитва да наложи дневния си ред, вместо да се върне на масата за преговори."

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че едва ли може да се очаква решение на проблемите на всички срещи, предвидени тази седмица, но те са опит да се избегнат военни действия и да се насрочат други заседания за търсене на ефективни решения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков