Стърджън: През 2021 г. е възможен референдум за независимост на Шотландия

OFFNews 30 ноември 2020 в 20:47 2764 0

Шотландският премиер Никола Стърджън

Шотландският премиер Никола Стърджън днес не изключи възможността за нов референдум за независимост догодина, заявявайки, че би искала гражданите да гласуват в началото на мандата на новия парламент през есента на 2021 г., съобщиха няколко британските медии.

Според чуждестранни агенции шотландците не са искали независимост на референдума през 2014 г., но Брекзит и начинът, по който британското правителство се бори с коронавируса, са подкрепили силите в полза на отцепването от Великобритания.

Предварителните социологически проучвания сега показват, че повечето шотландци подкрепят независимостта.

Изборите в Шотландия трябва да се проведат през май, а Шотландската национална партия (ШНП) на министър-председателя ще проведе кампания за спечелване на място на друг референдум за независимост.

„ Искам да вземем решение за независимостта в началото на новия парламентарен мандат. Не отхвърлям нищо, не гарантирам нищо, но е възможно гласуването да се проведе през есента на 2021 г.“, каза Стърджън.

Според нея “е ясно, че поради всички причини, посочени от Шотландия, тя ще има независимост, за да може да направи свое собствено бъдеще и ще бъде по-добра за всички шотландци”.

„Мисля, че е наистина важно да разполагаме с всички възможности, докато се възстановяваме от коронавируса и силата да го направим по правилния начин, и държава, което възстановяваме, е нещо, което повечето шотландци искат да видят, а не образа на Борис Джонсън и неговите брекзитъри”, каза Стърджън.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че референдумът през 2014 г., на който шотландците гласуват 55:45 против независимостта, е решаващ и че това събитие е „едно за поколение“ и следователно това решение трябва да бъде спазено. Администрацията на Джонсън вярва, че не трябва да има нов референдум в близко бъдеще.

При гласуването за Брекзит в Обединеното кралство резултатът беше 52:48 в подкрепа на напускането на ЕС, но шотландците бяха главно за оставането в Съюза

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови