Никола Стърджън: Никога не съм била по-сигурна, че Шотландия ще бъде независима

OFFNews 28 ноември 2020 в 16:22 7682 0

Никола Стърджън

Никога не съм била по-убедена, че Шотландия ще извоюва своята независимост, заяви днес първият министър Никола Стърджън, напомняйки, че от 1 януари Брекзит ще стане реалност, предаде БТА.

"Шотландия е на път да влезе в историята. Независимостта се очертава ясно пред нас. Никога не съм била по-сигурна, че с обща цел, смирение и много работа, ние ще я постигнем", заяви Стърджън при откриването на конгреса на оглавяваната от нея Шотландска национална партия, който се състои във виртуален формат заради коронавируса.

"Въпреки че наша главна цел трябва да продължи да бъде елиминирането на COVID-19 от територията ни, Шотландия трябва да е подготвена за това, което ще последва", отбеляза тя във видеовръзка от дома си в Глазгоу.
Това днес е широко поддържана и преобладаваща позиция сред общественото мнения, изтъкна Стърджън, след като допитване на "Ипсос Мори" от началото на октомври показа, че шотландската общественост силно подкрепя (72% от запитаните) действията на първата министърка за справяне с коронавируса.

Шотландската национална партия изглежда в силни позиции преди планираните за май 2021 г. местни избори. Партията може да спечели голям брой места в парламента в Холируд, който има право да взема независими от Лондон решения в областта на образованието, здравеопазването и транспорта.

През септември Стърджън обеща преди изборите да бъдат определени условията и датата на втори референдум за независимост въпреки отказа на Лондон.

На първия референдум през 2014 г. 55% от шотландците гласуваха за оставане в Обединеното кралство. Откакто стана британски премиер, Борис Джонсън неколкократно изключи възможността да разреши на Шотландия да свика нов референдум.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови