Стачка в транспорта блокира Гърция за 24 часа

OFFNews 16 юни 2021 в 10:38 982 0

Снимка pixabay

Тринадесетте морски съюза на Общогръцката морска федерация обявиха днес 24-часова национална стачка преди окончателното гласуване на спорен закон с промени в трудовото законодателство. Към тях се присъединиха транспортните работници, обслужващи трамваите, автобусите, градската железница и метрото в Атина. 

През деня се организират масови демонстрации и шествия, протест ще има и довечера по време на гласуването в парламента. 

Съдът реши, че тази стачка е незаконна, но въпреки това моряците блокираха пристанищата, не се движат фериботи и товарни кораби. Това блокира пътуването към островите, което засегна плановете на хиляди туристи. Камиони със стока също са блокирани, не се движат влаковете, а градският транспорт в Атина работи за ограничено време.

От Външно министерство съобщиха, че се очаква транспортните работници да преустановят работа в следните часове:

- Автобуси и тролеи – от 10:00 до 17:00 часа
- Трамваи и градска железница – от 10:00 до края на работния ден
- Метро – линия 1 и 2 – 24-часови стачни действия
- Влакове – от 12:00 до 16:00 часа

Властите препоръчват туристите да избягват местата за масово събиране. Външно министерство също препоръчва на българските граждани да не планират пътувания с морски транспорт в Гърция и да избягват местата на демонстрациите. Повече информация за стачните действия може да се намери на сайта http://www.apergia.gr/#/. Въпроси може да се задават на посолството ни в Атина и на генералното консулство в Солун.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша