Стачка блокира транспорта в Германия, отменени са и полети от София

OFFNews 27 март 2023 в 10:45 841 0

Летище Мюнхен

Снимка Архив

Синдикатите настояват за увеличение на заплатите с 10 до 12%

Безпрецедентна стачка блокира транспорта в Германия, отменени са полети, които засягат 380 000 пътници. Синдикатите настояват за увеличение на заплатите с 10 до 12%. 

Германският профсъюз на служителите в обществените услуги "Ферди" (Verdi) и синдикатът на работещите в железниците и транспорта Е Фау Ге (EVG) обявиха миналия четвъртък, че организират заедно трудовия протест. Той идва на фона на множество стачки, които засегнаха всички сектори на германската икономика през последните месеци. "Ще има сериозни закъснения и дори прекъсване на транспортните услуги във всички засегнати райони, в цялата страна", обявиха профсъюзите, цитирани от БТА.

Германската летищна асоциация А Де Фау (ADV) предупреди, че до 380 000 пътници "няма да имат възможност да се възползват от полетите си" заради планираните стачки. "Ферди" призова служителите на всички германски летища, с изключение на Берлин, да се включат в стачката.

На този фон управата на аерогарата във Франкфурт, обяви, че всички редовни пътнически полети през най-натовареното летище в Германия са отменени в понеделник.

Синдикатите "Ферди" и Е Фау Ге също така се зарекоха, че стачката ще доведе до затваряне на някои тунели на магистрали в Германия, ще наруши движението на регионалните влакове и на тези, които пътуват на дълги разстояния, ще парализира местния обществен транспорт в няколко германски провинции и ще предизвика нарушения при морския и речния транспорт в страната.

"Дойче бан" (Deutsche Bahn) обяви, че поради трудовите протести в понеделник няма да пътува нито един от влаковете на дълги разстояния. Движението на регионалните влакове ще бъде "сериозно редуцирано", допълни германската железопътна компания. "Дойче бан" не очаква ситуацията да се нормализира и утре. 

Потребителските цени в Германия през февруари са отбелязали ръст от 9,3 на сто спрямо същия период на миналата година, припомня Ройтерс.  

На 27 март са отменени полети от София  за Франкфурт и за Мюнхен (12:55 ч. и в 19:25 ч.), както и кацащи от Франкфурт (в 13:20 ч., в 18:00 ч., в 22:40 ч.) и от Мюнхен (в 12:10 ч., в 18:40 ч., в 19:25 ч.).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови