Срив на фондовата борса в Москва заради кризата в Украйна

OFFNews 03 март 2014 в 11:17 20641 56

Срив на фондовата борса в Москва

Фондовата борса в Москва отбеляза срив с повече от 5%, а рублата падна до рекордно ниски нива заради кризата в Украйна, съобщиха световните агенции.

Руските фондови индекси - МИСЕХ и RTS, се сринаха съответно с 5,89 процента и 7,08 процента.

Някои от най-големите компании изгубиха до 10% от стойността на акциите си. Търгуването с акции на групата „Мечела“ беше преустановено, след като пазарната оценка на групата спадна с повече от 12%.

Акците на "Газпром" паднаха с 6.89%, на "Роснефт" - с 4.48%, на ЛУКОЙЛ – с 4.16%.

Към 8.10 часа българско време еврото достигна 51,20 рубли, а доларът надхвърли 37 рубли. Покачването е с повече от 1 рубла. На 1 март Банката на Русия определи за понеделник обменен курс 36,1847 рублии за долар и 49,5839 за евро.

Според анализаторите е възможно днес рублата да изгуби до 3% от стойността си.

Централната банка на Русия веднага вдигна основната лихва от 5,5% на 7% заради „рискове за инфлацията и финансова нестабилност“.

Сега, когато Русия е на прага на военен конфликт, инвеститорите ще започнат да разпродават руските акции. Европейските индекси също ще бъдат повлияни от негатвните настроения и е мног вероятно там ефектът да е още по-голям, заяви анализаторът в АКБ „Росийски капитал“ Анастасия Соснова, цитирана от агенция РБК.

Макар че решението за военна операция не е взето от руското ръководство, Западът вече възприе действоята на Русия като подготовка за нахлуване на територията на суверенна държава. Растат рисковете от предстоящ конфликт между Русия и Украйна и съответно изостряне на отношенията между Русия и САЩ и Русия и ЕС, което може да доведе до разпродаване на още руски активи, коментира ръководителят на анализаторите в инвестиционна къща „Совлинк“ Олга Беленская.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!