Срив на електрическата мрежа в Нигерия остави цялата страна без ток

OFFNews 14 септември 2023 в 15:06 1521 0

електричество

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Прекъсването е засегнало всичките 36 щата на Нигерия и столицата Абуджа.

Електроразпределителните компании на Нигерия съобщиха за "пълен срив на системата", които са причинили масови прекъсвания на тока в най-голямата икономика в Африка, съобщи Ройтерс. 

Производството на електроенергия падна до нула в ранните часове и се повиши до 273 мегавата няколко часа по-късно. Това е под средната дневна стойност от 4100 MW, показват данни от Преносната компания на Нигерия.

Прекъсването е засегнало всичките 36 щата на Нигерия и столицата Абуджа.

Мрежовото захранване е нестабилно в Нигерия, която е основен производител на нефт и газ. Сега домакинствата и бизнеса са принудени да използват дизелови и бензинови генератори.

Компанията за разпределение на електроенергия Enugu, която доставя електричество на югоизточна Нигерия, излезе с изявление, обявявайки "пълен срив на системата". "Поради това развитие... ние не можем да предоставяме услуги на нашите клиенти", обясни говорителят на компанията Емека Езе.

"Електроснабдяването ще бъде възстановено веднага щом националната мрежа бъде отново захранена", се казва в изявление на компанията за разпределение на електроенергия Kaduna, която доставя електроенергия на части от Северна Нигерия.

Мрежата се срина най-малко четири пъти през 2022 г., за което властите се оправдаха с технически проблеми.

Нигерия разполага с 12 500 MW инсталирана мощност, но произвежда около една четвърт от тях.

Президентът Бола Тинубу обеща да подобри доставките, като позволи на правителствата на щатите да изградят свои собствени електроцентрали в опит да помогнат за стимулиране на бавния икономически растеж.

Асошиейтед прес отбелязва, че въпреки че "неадекватното захранване" кара милиони жители да разчитат на бензинови генератори за електричество, цените на бензина са се повишили повече от два пъти тази година, след като правителството прекрати десетилетните субсидии и много домакинства и фирми се борят да намерят алтернативен източник на енергия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика