Срещата ЦРУ - СВР в Анкара: Не са преговори, а предупреждение към Москва

Бърнс и Наришкин са преговаряли за размяна на затворници. Байдън: Нищо не правим зад гърба на Украйна

OFFNews 14 ноември 2022 в 18:01 7893 10

мястото на срещата
Според медиите в Анкара срещата между Сергей Наришкин и Уйлям Бърнс се е провела в централата на турското разузнаване МИТ "Калето" (Крепостта).

Директорът на ЦРУ Бил Бърнс се среща с руския си колега Сергей Наришкин в Анкара като част от продължаващите усилия на САЩ да "общуват с Русия относно управлението на риска" и да обсъдят случаите на "несправедливо задържани американски граждани", заяви говорител на Съвета за национална сигурност пред CNN.

"Бяхме много открити по отношение на факта, че разполагаме с канали за комуникация с Русия относно управлението на риска, особено ядрения риск и рисковете за стратегическата стабилност", заяви говорителят. "Като част от тези усилия Бил Бърнс е в Анкара днес, за да се срещне с колегата си от руското разузнаване."

Според медиите в Анкара срещата между директора на руската СВР Сергей Наришкин и шефа на ЦРУ Уйлям Бърнс се е провела в централата на турското разузнаване МИТ "Калето" (Крепостта).

Информацията за среща на високо ниво между високопоставени представители на САЩ и Русия излезе тази сутрин в руския "Комерсантъ", което подхнани съмнения за тайни преговори на тема Украйна.

Тази информация бе отречена лично от президента на САЩ Джо Байдън.

Пред репортери на остров Бали, където той участва на срещата на върха на държавите от Г-20, той определи освобождаването на Херсон като "значителна победа за Украйна" и подчерта, че САЩ няма да участват в никакви преговори без Киев.

"На първо място, това е значителна победа за Украйна и не мога да не приветствам смелостта, решителността и боеспособността на украинския народ и ВСУ. Те наистина бяха невероятни", каза Байдън.

Президентът на САЩ отбеляза, че Америка ще продължи да помага на ВСУ с оръжие.

"Дадох ясно да се разбере, че ще продължим да предоставяме възможност на украинския народ да се защитава сам. Няма да влизаме в никакви преговори. Нищо не правим без Украйна. Решението трябва да е на Украйна", добави Байдън.

По-рано CNN съобщи, че съветникът по националната сигурност Джейк Съливан се е свързал с руските си колеги, "за да ги предупреди за последствията, ако Русия използва ядрено оръжие в Украйна".

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ също подчерта, че Бърнс "не води каквито и да било преговори":

"Той не обсъжда уреждане на войната в Украйна. Той предава послание за последиците от използването на ядрено оръжие от страна на Русия и рисковете от ескалация за стратегическата стабилност. Той също така ще повдигне въпроса за случаите на несправедливо задържани американски граждани".

Освен това изрично бе уточнено, че САЩ са информирали Украйна за срещата преди пътуването на Бърнс.

"Твърдо се придържаме към основния си принцип: нищо за Украйна без Украйна", заяви говорителят.

През последната година администрацията на Байдън изпрати Бърнс няколко пъти за разговори с руснаците, използвайки ветерана дипломат и бивш посланик на САЩ в Русия като ключов посредник, тъй като отношенията между САЩ и Русия продължават да се влошават. Бърнс беше в Москва през ноември миналата година, преди Русия да нахлуе в Украйна, за да предупреди Кремъл за последиците от инвазия. Той участва и в дискусии с Наришкин относно задържаните в Русия американски граждани, включително Бритни Грийнър и Пол Уилън.

Дискусиите са и част от продължаващите усилия на САЩ да поддържат отворени линиите за комуникация с Москва на фона на слабо завоалираните заплахи на руския президент Владимир Путин, че Русия може да използва ядрено оръжие в Украйна.

"В случай на заплаха за териториалната цялост на нашата страна и за защита на Русия и нашия народ ние със сигурност ще използваме всички оръжейни системи, с които разполагаме. Това не е блъф", предупреди Путин в реч през септември.

По-късно той смени тона и през октомври заяви, че "не вижда необходимост" от ядрени оръжия в Украйна: "От това няма никакъв смисъл - нито политически, нито военен."

Министърът на отбраната Лойд Остин и руският му колега Сергей Шойгу също разговаряха по телефона в края на миналия месец за първи път от май насам, тъй като се появиха сведения, че руски военни са обсъждали как и при какви условия Русия би използвала тактическо ядрено оръжие на бойното поле в Украйна.

Миналия месец руски официални лица също започнаха да твърдят, че Украйна се готви да използва "мръсна бомба" - твърдение, което според САЩ е просто претекст за Русия да използва такава бомба и което Международната агенция за атомна енергия опроверга след разследване на украински обекти.

САЩ все още не са забелязали никакви признаци, че Путин е решил да предприеме драстичната стъпка за използване на ядрено оръжие, заявиха официални лица.

Междувременно генералният секретар на ООН приветства съобщените разговори между ръководителите на разузнаването на САЩ и Русия като "положителни", съобщи Ал Джазира.

Според Антониу Гутериш подобен контакт между представители на американското и руското разузнаване в Турция е "много положително" развитие.

"Много е положително, че САЩ и Русия водят разговори, защото това е изключително важно във връзка с бъдещето, но ние не участваме", заяви Гутериш пред репортери в Индонезия, когато бе помолен за коментар на срещата Бърнс - Наришкин.

Гутериш също е в Индонезия, за да участва в предстоящата среща на върха на Г-20.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

9

хr4

14.11 2022 в 23:52

Нарышкин, бля! Беше ми достатъчно да го прочета за да се сетя какъв фарс е било-песници, шамари и шутове в гръбначния кош. ВВП ептен е изплискал легена та да прати тоа мухльо! По-добре щеше да е Пресалкашето. Поне щяхме да се посмеем. А то? Едно унижение...
ПП.Обаче страшно се забавлявам с мурзилажа! От почти година им се обяснява, че са имбецили, ама не вярват. Вече го виждат с очите си и пак не вярват :)))

345

8

Джендо Джедев

14.11 2022 в 21:43

Име,

Веждичката ти е сърдита за нещо, да знаеш! И прави фасони. :D

345

7

Джендо Джедев

14.11 2022 в 21:43

Веждичка,

Аз тъкмо ти похвалих анаЛЛизаторските способности и ти сега се цупиш. Ееееееее, хубава работа! :D


3767

6

Име на профила

14.11 2022 в 21:36

Джендо, на теб пишат, мен отново ме игнорират...

Чудя се какво ли са му направили в хардуер беге форума (по памет, бгмама за дественици от близкото минало), че само за него пише?

Леле, леле.

Ето още едно меме, че ВСУ са прекосили Днепр край Херсон и ми е весело:

https://imgur.com/a/kmHNs2r

И като бонус: непробиваеми руzzки бункери с части от септична яма:

https://imgur.com/a/ZpjbAMI

3767

4

Име на профила

14.11 2022 в 21:01

веждов, ти имаш ли вече такъв орден или още не си заслужил?

https://imgur.com/a/Y1QsF1h

А я ми кажи този красавец орк защо ползва краварски стоки в Бали?

https://imgur.com/a/sO9L2G7

А това дори няма да го коментирам - двете арми в една картинка:

https://imgur.com/a/cBePjQp

345

3

Джендо Джедев

14.11 2022 в 20:59

Я, и веждичката била жива! Да му се не надяваш! :D

Веждичка, точно така е станало, да. Страшен анаЛЛизатор си, риспек! :D

-1655

1

ob1

14.11 2022 в 19:54

Не било преговори, а още шамари :)
 
X

Подкастът на OFFNews