Сръбската православна църква избира днес нов патриарх

Ивайла Сопотенска 18 февруари 2021 в 10:42 1244 0

Снимка pixabay

Съборът на Сръбската православна църква, на който ще бъде избран 46-ият патриарх, ще се проведе днес, 18 февруари, с начало в 12 часа. Изборът се налага заради кончината на патриарх Ириней на 20 ноември 2020 г. И двата лагера на владиците са имали срещи вчера, последна подготовка преди събора, съобщава сръбският вестник Курир.

Двете течения подкрепят различни кандидати. Едните са обединени около кандидатурите на епископи Ириней, Порфирий и Йефрем, докато кандидатите на другото течение са Йоаникий и Хризостом.

Въпреки че от дни са известни кандидатите, които ще бъдат предложени от двете страни, последният конфликт избухна няколко дни преди събора - около избора на монаха, който ще извади плика с името на бъдещия патриарх. Синодът реши, че това ще бъде архимандрит Йован Радосавлевич, но вчера настъпи обрат. Епископите Йоаникй, Юстин и Теодосий изненадващо отидоха в Патриаршията и издействаха длъжността да заеме Матей. По правило пликът с името на новия патриарх се изважда от най-стария архимандрит, който е и игумен.

Отец Матей (от манастира Сисевац) изпълнява и двете условия, а Йован Радосавлевич преди това е бил игумен, така че и при него няма нарушения на правилата. Но предимството очевидно беше взето от по-настоятелните владици.

Естествено е, че преди избора на новия патриарх, епископите се срещат и съветват, неизбежно е да има различни мнения по отношение на архиепископите, които трябва да бъдат избрани по време на гласуването. Каквото и да мислим, важното да е вземем този избор, който ще донесе най-доброто за църквата, което ще укрепи нейното единство - заяви епископ Йоаникий в интервю за черногорските медии.

Съборът ще се проведе в криптата на храма на Свети Сава поради епидемиологичната ситуация. Първо в 9 часа ще се проведе света литургия с призоваването на Светия Дух, обичайна за началото на всеки събор, а след това в 12 часа ще бъде направен изборът на патриарха.

Право на глас имат 39 архиепископи, колкото са членовете на събора, а условието кандидатът да има поне пет години епархийска служба е изпълнено от 30 от тях.

Съборът ще бъде ръководен от епископа на Срем Василий, защото епископът на Шабац и администратор на Валевската епархия Лаврентий беше приет в болница, съобщи вчера Сръбската православна църква.

Уставът на Сръбската православна църква предвижда съборът да се ръководи от най-стария епископ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!