Според талибаните животът на жените в Афганистан се подобрява

OFFNews 25 юни 2023 в 14:40 1654 0

афганистански жени

Снимка БТА/АП

Афганистански жени

Талибанските власти в Афганистан разпространиха послание на върховния си лидер, в което се твърди, че са предприети необходимите стъпки за подобряване на живота на жените в страната, предаде Асошиейтед прес.

Когато завзеха властта през август 2021 г. след изтеглянето на силите на САЩ и НАТО от Афганистан, талибаните забраниха на жените да участват в обществения живот и да работят, а образованието на момичетата остава силно ограничено.

Изявлението на Хайбатула Ахундзада бе разпространено на пет езика в навечерието на празника Курбан байрам.

Ахундзада посочва, че властите в Ислямско емирство Афганистан са предприели конкретни мерки за спасяване на жените от много традиционни потисничества, сред които и принудителните бракове, и че са били "защитени" правата им по шериата.

Никакво училище след 6. клас! Талибаните продължават да спират момичетата в Афганистан от образование

"Бяха предприети необходимите действия за подобряване на положението на жените като част от обществото, за да им се осигури комфортен и благополучен живот в съответствие с ислямския шериат", се казва в текста.

Ахундзада заявява, че скоро ще изчезнат негативните аспекти на предишната 20-годишна окупация, свързани с носенето на хиджаб и "неправилното ориентиране".

"Статутът на жената като свободно и достойно човешко същество е възстановен и всички институции са задължени да помагат на жените при осигуряването на брак, наследство и други права", добавя той.

Ахундзада отново призовава другите държави да спрат да се намесват във вътрешните работи на Афганистан. Той подчертава, че талибанското правителство иска да поддържа добри политически и икономически отношения с останалата част от света, особено с ислямските страни, и че то е изпълнило отговорността си в това отношение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!