Според доклад екипажът на разбилия се етиопски Боинг 737 е следвал всички процедури

OFFNews 04 април 2019 в 14:51 4018 0

Снимка Ройтерс/ Тикса Негери

Самолетът на Етиопските авиолинии, който се разби миналия месец, е получил срив няколко пъти преди да падне на земята, се съобщава от предварителен доклад.

Пилотите многократно следвали процедури, препоръчани им от Боинг, преди да катастрофират.

Въпреки усилията им обаче катастрофата е била неизбежна.

"Екипажът е изпълнявал многократно процедурите, предоставени от производителя, но не са могли да контролират самолета", казва на конференция етиопската министърка на транспорта Дагмавит Могес.

"Препоръчва се производителят да преразгледа системата за контрол на полета", заяви Могес.

Какво казва докладът за причината за катастрофата?

Предварителният доклад не приписва вина за катастрофата и не дава подробен анализ на полета.

Но той предполага, че Боинг ще направи преглед на системата за контрол на своите самолети и каза, че авиационните власти трябва да потвърдят, че проблемът е бил решен, преди да се позволи на Боинг 737 Макс 8 да се върне във въздуха.

В изявление главният изпълнителен директор на Етиопските авиолинии, Теволде Габре-Мариам, заяви, че е "много горд" от "високото ниво и професионално представяне" на пилотите.

Следователите са съсредоточени най-вече в системата за стабилизиране на полета, която чрез сензори помага на пилотите носа на самолета на бъде контролиран. Ако сензорите обаче отчетат грешка, то носът може да се наклони надолу.

Boeing работи по надграждане на софтуера си след катастрофата на Лайън Еър със същия самолет пред около пет месеца.

Според Боинг системата може да бъде деактивирана, позволявайки на пилотите да си възвърнат контрола, ако изглежда, че има проблем.

Но последните коментари от етиопски разследващи предполагат, че пилотите не могат да си възвърнат контрола, въпреки спазването на препоръчаните от Боинг процедури.

Какво е направил Боинг след катастрофата?

Boeing е издал насоки за пилотите как да управляват системата за стабилизиране на полета.

Те планират да инсталират допълнителна система за предупреждение на всички 737 Max самолети. Също така се преразглежда обучението на пилоти, за да се осигури „по-добро разбиране на системата на самолетите 737 Max“ и процедурите на екипажа.

Все пак от Боинг не признават, че подобренията са признание, че новата им система е причинила катастрофите на Лайън Еър и на самолета на Етиопските авиолинии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови