Споразумение от днес: Турция ще възстановява пътища и мостове в Украйна

Ангел Марковски 18 август 2022 в 22:08 5487 6

Украинския президент Володимир Зеленски посреща турския президент Реджеп Ердоган в Лвов.

Снимка Getty Images

Украинския президент Володимир Зеленски посреща турския президент Реджеп Ердоган в Лвов.

Турция и Украйна подписаха споразумение за възстановяване на инфраструктура, разрушена от войната. Подписването се състоя по време на разговорите между украинския президент Володимир Зеленски и турския президент Реджеп Ердоган в Лвов, съобщи пресслужбата на украинския президент.

"Турция е наш стратегически съюзник. Благодарни сме на нашите турски партньори за готовността им да сътрудничат за възстановяването на разрушената от Русия инфраструктура. Турският бизнес има богат опит в строителството на пътища и мостове, по-специално мостовете в Запорожие и Кременчуг, и се е утвърдил като надежден партньор. Затова очакваме, че съвсем скоро ще стигнем до конкретни практически резултати от съвместното възстановяване", - каза украинският министър на инфраструктурата Александър Кубраков.

Първият разглеждан проект е възстановяването на мост в село Романовка в Киевска област, който свързва Буча и Ирпин с Киев. Това е районът в който бяха извършени много зверства на руски войници над цивилното население.

В близко бъдеще ще бъде създадена съвместна украинско-турска работна група за възстановяване, която ще разработи механизми за привличане на турски инвестиции в конкретни проекти - се казва в доклада.

Зеленски заяви, че посещението на турския президент в Украйна е силен сигнал за подкрепа от страна на такава силна държава. По думите му по време на срещата двамата с Ердоган са обсъдили възможността за подобряване на инициативата за коридор за износ на украинско зърно, ситуацията около Запорожската атомна електроцентрала, "ядрения шантаж" от страна на Русия, "руската кражба на зърно", както и въпроси на сътрудничеството в областта на отбраната. Същите въпроси бяха обсъдени и в тристранна среща с генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Споразумението беше подписано от министъра на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков и министъра на търговията на Турция Мехмет Муш.

Документът предвижда между двете страни да бъде създадена оперативна група за възстановяването на Украйна. Групата ще координира реконструкцията на съоръжения от социално и икономическо значение в страната като пътища, мостове, водна и електрическа инфраструктура, болници и училища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

6

редовно четящ

19.08 2022 в 09:57

На Ердоган не може да му се отрече едно - винаги извърта нещата така, че получава максимални облаги. Да му се чудиш как балансира на два стола. А иначе не Турция, а България е ориенталска държава от миналия век. Благодарение на руския слугинаж, който ни управлява. Турция е просперираща държава с идеални пътища и читава икономика.

22548

5

dolivo

19.08 2022 в 09:24

който разбира от бизнес, знае как се прави

ако имаш реномирани фирми строителни с добри цени и портфолио от доказани резултати при трудни задачи, ще получиш

а работа има толкова, след тези изплаквания на целия Руски склад арсенал върху Украйна, че няма как да не стигне нещо и до нас

Въпроса е, че българския строителен бранш с корупционните си схеми и омързеливените си ниско квалифицирани работници на които не плаща добре, НЕ заслужава каквито и било проекти. Никой със всичкия си не би възложил на фирми с такива слаби портфолия да правят каквото и да било

Тези болсуратници коментатори отдолу дето въздишат по загубени възможности, да отидат да направят успешен бизнес в БГ и да видят колко е трудно

6386

3

Zlatko

19.08 2022 в 00:16

По-дяволите! Дори в чужда война, война в която не участваме, ние пак сме от губещите……,
За руснаците сме подлоги и страхливци, за украинците сме нерешителни и двулични (с изказванията си и позицията си, някой политици допринасят за това мнение).
Когато се стигне до възстановяването на Украйна, ние вероятно ще участваме с хартиени торбички за обядите на работниците, до там ще ни допуснат.
Защото до най-високо ниво е пълно с хора, които са готови да слугуват на Москва. Защото е пълно с хора, за които Русия е братска страна и кат нея няма друга, тъй велика на света. За век и половина, никога не са ни тратирали, като братя. Държат се към нас, като господари към слуги, които трабва да изпълняват заповеди и да ги слушат.

3767

2

Име на профила

18.08 2022 в 23:35

Теб не те знаем какво существо си, но дори тук си личи диктарора Ергоан с кого е. Той си дружи с диктатора путин, няма проблем, ама инвестира в Западна Европа, част от която ще стане и Украина.

И в същото време путя се бие в гърдите и съжалява, че светът не е способен да види всички свръх модерни оръжия, с които обстрелват украинските АЕЦ.

915

1

8LCHQ997B0oOvWE

18.08 2022 в 22:35

Ние къде сме в схемата по възстановяването?Ще духаме борша.Просто Киро нали танкове щеше да ремонтира?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика