Списъкът на 'чуждестранните агенти' в Русия набъбна - в него вече са 193 журналисти и медии

Прясното попълнение са кинокритикът Антон Долин и още 7 журналисти

OFFNews 14 октомври 2022 в 22:00 4443 3

Долин

Снимка pedsovet.org

Антон Долин

Руското министерство на правосъдието попълни списъка на "чуждестранните агенти" с нови имена. В него влизат известният кинокритик Антон Долин и петима журналисти. Още двама журналисти, включително главният редактор на "Дождь", също станаха част от "чуждестранните агенти", съобщи Би Би Си.

В регистъра на медиите, изпълняващи тези функциите, влизат бившият главен редактор на списание "Изкуство на киното" Долин, както и журналистите Кирил Харатян (бивш зам.-главен редактор на "Ведомости", сега във VPost), Вероника Куцило (работила за сп. "Комерсант Власт", оглавявала MBH Media), Владимир Рувински (бил е главен редактор на сайта "Ехото на Москва") и бизнес журналистите Наталия Телегина и Иван Жадаев. Така регистърът набъбна с 193 имена и медии.

За "чуждестранни агенти" бяха обявени Тихон Дзядко, главен редактор на телевизионния канал "Дожд" (също признат за "чуждестранен агент"), Кира Ярмиш, прессекретар на Алексей Навални, и Дмитрий Низовцев, журналист, сътрудничещ на екипа на Навални.

Министерството на правосъдието включи движението "Весна" в регистъра на нерегистрираните обществени сдружения, изпълняващи функциите на чуждестранен агент.

На 7 октомври правосъдното министерство актуализира регистрите с трима - сред тях популярният рапър Oxymiron и писателят Дмитрий Глуховски.

Освен това за първи път през последните четири месеца беше разширен списъкът на нерегистрираните обществени сдружения, изпълняващи функциите на "чуждестранен агент" - в него отиде Ресурсният център за ЛГБТ от Екатеринбург.

Ден по-рано в списъка попаднаха и поддръжниците на движението "Весна" Богдан Литвин и Тимофей Мартиненко. На 11 октомври Росфинмониторинг добави движението към регистъра на терористите и екстремистите, въпреки че все още няма съдебно решение, с което "Весна" да бъде призната за екстремистка организация.

През юли руският президент Владимир Путин подписа закона "за контрол върху дейността на лица, намиращи се под чуждо влияние", който беше приет от Държавната дума и одобрен от Съвета на федерацията. Сега четирите съществуващи регистъра на "чуждестранните агенти" ще бъдат обединени в един, като Министерството на правосъдието няма да има нужда да установява факта на чуждестранно финансиране, за да бъде включен някой в него - всеки, който по мнението на руските власти е под "чуждестранно влияние", може да бъде признат за "агент".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

15.10 2022 в 10:23

1984

1642

2

NWO

15.10 2022 в 08:44

Накрая единствено Путя ще остане агент на Проссия.

6386

1

Zlatko

14.10 2022 в 23:03

Как ли се възхищава Копейката? И мечтае, да въведе същите норми у нас.
 
X

Да помогнем на украинските деца!