Спецпрокурор заплаши Тръмп с призовка при отказ да свидетелства за руската намеса в изборите

OFFNews 02 май 2018 в 12:32 4125 0

Робърт Мълър

Снимка Manuel Balce Ceneta/Associated Press

Робърт Мълър

Американският президент Доналд Тръмп може да получи призовка, за да се яви пред главното жури (разширен състав съдебни заседатели, които решават дали да се предяви обвинение) и да свидетелства във връзка с евентуалната руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Това е предупредил специалният прокурор по разследването Робърт Мълър на среща с адвокати на Тръмп, проведена в началото на месец март, пише в. Washington Post.

След като адвокатите на Тръмп настояли, че президентът не е длъжен да отговаря на въпросите, Мълър заявил, че при отказ има и друг начин: призовка.

Предупреждението му е първият път, в който се повдига въпросът за принудително отвеждане на Тръмп пред съда, на което тогавашният президентски адвокат Джон Дауд отвърнал остро, че "това не е някаква игра". "Вие се бъркате в работите на президента на Съединените щати!".

Дауд е потвърдил пред "Ройтерс", че Мюлер е споменал на срещата възможността да принуди Тръмп да отговаря на въпроси. Дауд подаде оставка около седмица и половина след въпросната среща.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews