Спешна среща САЩ-Русия заради Сирия

Александра Маркарян 07 май 2013 в 10:30 2948 2

Владимир Путин Снимка: EPA/БГНЕС
Владимир Путин Снимка: EPA/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна спешно в Москва за среща с руския президент Владимир Путин заради кризата в Сирия.

Кери отива в Русия, след като на 3 и 5 май Израел извърши два въздушни удара в Северна Сирия, насочени срещу оръжия, пътуващи към бунтовниците в Ливан, посочва Би Би Си.

Русия осъди атаката като заплаха за регионалната стабилност.

Президентът Путин е разговарял и с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху, обяви Кремъл.

В навечерието на посещението на Кери, външното министерство на Русия призова Запада да спре политизирането на въпроса за химическото оръжие в Сирия, предаде кореспондент на Би Би Си. Той изрази загриженост, че светът се подготвя за възможна военна намеса.

ООН омаловажи твърденията, че има доказателства за използване на зарин от бунтовниците. Заринът е изключително опасно бойно отровно вещество, класифицирано като оръжие за масово поразяване и е забранено за употреба от международното право.

По-рано бившият главен прокурор на трибунала по международно наказателно право на ООН Карла дел Понте заяви, че показания на жертви и лекари водят до довели "силни, конкретни подозрения, но все още няма неопровержимо доказателство", че опозиционните сили са използвали зарин.

Но анкетната комисия за Сирия подчерта в понеделник, че не са достигнали до никакви "убедителни заключения".

Говорителят на Белия Дом Джей Карни заяви, че е "много вероятно" всяко използване на химически оръжия да е било извършено от правителствени сили.

И САЩ, и Израел описаха използването на химически оръжия в сирийския конфликт като "променящ играта" фактор, който може да предизвика международна военна намеса.

Кореспондентите предават, че е малко вероятно Джон Кери да успее да промени позицията на президента Путин за Сирия.

Москва наистина се страхува, че влошената ситуация ще се усложни още повече, ако президентът на Сирия Башар ал-Асад бъде свален от власт и ислямистите вземат властта, коментира кореспондентът на Би Би Си Стивън Розенберг в Москва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!