САЩ изненадани от удара на Израел срещу Сирия

06 май 2013 в 09:44 2244 0

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху Снимка: EPA/БГНЕС
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху Снимка: EPA/БГНЕС

САЩ не са били предупредени за въздушното нападение в Сирия, заяви официален представител на американското разузнаване, предаде Reuters.

Без да потвърждава, че Израел стои зад атаките – твърдение на Сирия, за което Израел отказва коментар, служител от разузнаването заяви, че САЩ са разбрали за въздушния удар „постфактум“.

Израелски самолети бомбардираха Сирия в неделя за втори път в рамките на 48 часа. На 3 и 5 май Израел нанесе въздушни удари по територията на Сирия. Тяхна цел бяха складове с оръжие, предназначено за ливанското движение „Хизбулла”, както и научноизследователски център в околностите на Дамаск.

Израел не потвърди официално, но неназован израелски представител призна, че ударите са извършени от Израел.

„Не би било необичайно за тях да предприемат агресивни стъпки когато има някакъв риск сложна оръжейна система да попадне в ръцете на Хизбулла“, обясни пожелал анонимност представител на американското разузнаване пред Reuters.

Докато бомбардировките породиха опасения, че основният съюзник на Америка в Близкия Изток може да бъде въвлечен в сирийския конфликт, Израел типично за политиката си, не чувства, че трябва да иска „зелена светлина“ от Вашингтон при подобни атаки, коментира агенцията.

Досега Израел да информирали САЩ предварително за подобна мисия само веднъж.

Американският президент Барак Обама заяви в събота, че Израел има правото да се предпази от пренасянето на съвременни оръжия за Хизбулла, съюзник на Сирия и Иран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!