Спасяването на Спасителя

Мая Младенова 08 март 2022 в 12:14 4430 2

Снимка Twitter/TimLeBerre

Иконична снимка от спасяването на културното наследство на Украйна хвана за гърлата хиляди хора, следящи новините от войната.

Кадърът е запечатал изнасянето на статуя на Спасителя от Арменската катедрала в град Лвов и пренасянето ѝ до бункер, в който да изчака края на военните действия. Катедралата е от XIV век и е под защитата на ЮНЕСКО.

Последният път, когато статуята на Исус Христос е била изнесена от катедралата, е през Втората световна война, пише авторът на снимката Тим льо Бер, който се занимава с опазване на паметници на културата при бойни действия.

Тим льо Бер публикува и опаковането на статуята преди да бъде транспортирана до бункер. Засега тя остава в Украйна, пише той в отговор на един от многото коментари, които снимката му предизвика.

"Господи, това трябваше да е картина", възкликва един от потребителите в Туитър. 

Дигиталните репродукции на кадъра не закъсняха:

Освен всички друго, в момента Украйна полага специални усилия за опазване на културното си наследство. Войната вече нанесе сериозни поражения върху него, като най-емблематичният пример бе масираната бомбардировка над площад "Свобода" в Харков. На 6 март пък бе ударена сградата на Апелативния съд в Харков, строена в края на XIX век. В град Ирпен бе подпалена църквата "Св. Вмчк. Георги Победоносец".

Снимки: Tim le Berre

Спасяване на произведения на изкуственото от музея в Харков, който също е ударен от бомбардировки. Експозициите са свалени и прибрани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови