ДЕН 7: Атака над Харков, тежки удари над Мариупол, навлизане в Херсон

Руснаците навлязоха в Херсон. Силната съпротива на Украйна продължава

OFFNews 02 март 2022 в 09:36 7928 28

Снимка УНИАН/ГСЧС

Акцентите от нощта

- Украинските военни твърдят, че руски десантчици са се приземили в обсадения втори по големина град Харков (още за атаката на Харков - по-долу).

- Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в реч пред Конгреса, че Владимир Путин е подценил реакцията на Запада. Войната на Путин беше предумишлена и непровокирана, каза той. Посланикът на Украйна в САЩ беше сред гостите на речта.

- Наблюдава се слабо движение на 40-километровата колона от руски бронирани машини, казва представител на американската отбрана.

- Петима души са загинали, след като Русия атакува телевизионната кула в Киев, поразявайки близките излъчващи съоръжения, съобщават украински официални лица.

- Борсовата търговия на Московската борса ще бъде спряна за трети ден, съобщи руската централна банка.

Белоруските войски са приведени в бойна готовност и се концентрират в района на границата с Украйна, съобщават украински медии, като се позовават на данни на министерството на отбраната в Киев.

Акцентите от деня

20:00 ч.: Руското министерство на отбраната за първи път съобщи за загинали войници при инвазията в Украйна. Според данните на официална Москва убитите руснаци са 498, а убитите украинци - 2870. Тази информация значително се различава от данните на украинските власти. Според тях загиналите руски войници са 5840, съобщи Би Би Си.

19:20 ч. : Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи за поредна дезинформация, разпространяваща се в социалните мрежи: "Представете си да видите Володимир Зеленски по телевизията да прави изявление за капитулация. Виждаш го, чуваш го - значи е истина. Това не е вярно, дийпфейк е".

18:30 ч. - Руският външен министър Сергей Лавров заяви в сряда, че ако се стигне до Трета световна война, тя ще включва ядрени оръжия и ще бъде унищожителна. Според него "Украйна трябва да премине през процедура на денацификация, както е направила Германия в миналото".

15:50

Тежки бомбардировки на Мариупол

Би Би Си съобщава за опасения от много загинали в Мариупол след часове бомбардировки над града.

Заместник-кметът Сергий Орлов казва, че крайбрежният квартал, в който обикновено живеят 130 000 души, включително и баща му, е "почти напълно разрушен". "Не можем да преброим броя на жертвите там, но смятаме, че поне стотици хора са загинали. Не можем да влезем, за да приберем телата", казва той по телефона за Би Би Си.

15:16

Актуална карта на руската инвазия в Украйна по данни на британското разузнаване

13:30

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи за обявени въздушни тревоги в Житомир, Сумска област, Била Църква и Черниговска област.

11:30

Врагът приближава силите си до столицата, обяви в ново обръщение към киевчани кметът Виталий Кличко.

11:15

Актуален бюлетин на британското разузнаване от тази сутрин

Британското министерство на отбраната публикува днес последния си разузнавателен доклад за ситуацията в Украйна.

В него се казва, че макар руските сили да са навлезли в центъра на Херсон в южната част на страната, общите им успехи са "ограничени" поради продължаващите логистични проблеми и силната украинска съпротива.

През последните 24 часа тежката руска артилерия и въздушните удари са продължили да нанасят удари по населени места, съсредоточени в градовете Харков, Киев, Мариупол и Чернигов.

В актуализацията се добавя, че броят на цивилните граждани, останали разселени и принудени да бягат, е около 660 000 души.

10:24

МВнР: Българите в Одеса да останат вкъщи или да потърсят бомбоубежище

Препоръчваме на всички български граждани, намиращи се на територията на окръг Одеса, след 10 ч. да останат по домовете си или да потърсят най-близкото бомбоубежище, съобщи българското министерство на външните работи, позовавайки се на информация от съюзнически служби.

9:55

Руската армия твърди, че е завзела град Херсон в Южна Украйна, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

Градът е със стратегическо значение - разположен е на р. Днепър. Ако информацията се потвърди, това ще е най-големият град, паднал под руско владение от началото на войната. Украйна още не е потвърдила тази информация. 

Засега сведенията са противоречиви, съобщава Би Би Си. Според украински източници градът все още не е овладян.

9:06

Удари над Харков, гори полицейско управление и университет

Според украинската агенция УНИАН ракетен обстрел в Харков е поразил сградата на областното полицейско управление в града, както и университетска сграда в съседство. Вчера градът също претърпя тежки поражения, като бе бомбардиран централният площад "Свобода" - един от най-големите в Европа.

8:50

Поне 21 загинали в Харков

Най-малко 21 души са загинали, а 112 са били ранени при обстрела на втория по население град в Украйна Харков, съобщи кметът на града.

Губернаторът на Харковската областна държавна администрация Олег Синегубов заяви, че всички руски атаки са "отблъснати" и позициите са удържани, въпреки тежките бомбардировки на Харков във вторник и през нощта.

Синегубов твърди, че "руският враг е понесъл значителни загуби". Приема се, че руските войски са навлезли в североизточния и северния сектор на града, докато Харков е бил обстрелван от реактивна артилерия, предава Би Би Си.

8:30

Украйна съобщава за поне две жертви при руска ракетна атака в град Житомир, който се намира на 120 западно от Киев.

Информацията се обновява

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

29

Стефан

03.03 2022 в 03:08

В заетите от руснаците села, украинските блокпостове си стоят отстрани, никой никого не закача. От време навреме някой от украинците пита някой руснак може ли да се метне до вкъщи за нещо, или да му подържи автомата, че тежи. Можело. После му го връща.
Не мога да покажа тия филмчета, понеже не умея да ги закачам тука, и понеже не знам как се крият лицата.

В удЪржаните от украинците градове, хора в камуфлаж вземат цивилни заложници.

23293

28

Стефан

02.03 2022 в 23:33

То, скоро всички ще забравим за много неща.

23293

26

Стефан

02.03 2022 в 22:33

В Одеса от вчера подавят системата за ПВО, и в залива има активност на руския флот. Вероятно нощеска или утре, там ще стоварят десант.

В Русия отдавна се смяташе, че телефонните измами се правят от затворници, право от затвора. Сега обаче руските телефонни кантори ще имат много по-големи ядове с властите, и ще изгърмят с титанични глоби. Внимателни махленски бабички-клюкарки забелязали, че откакто руснаците са подавили украинските гсм мрежи, опитите за телефонни измами всъщност са спрели.

23293

25

Стефан

02.03 2022 в 22:20

На юг, руснаците са овладели Вознесенск. Това е северът на Николаевска област, и близо до границата с Одеската. Ценното на Николаевск е гигантската корабостроителница, в която по времето на СССР строяха самолетоносачите, и уникалните десантни кораби на въздушна възглавница Зубър.
След това са тръгнали неизвестно накъде. Може би към Южноукраинската АЕЦ, а можи би към река Буг. Това вече е Приднестровието.

23293

24

Стефан

02.03 2022 в 22:05

Боеве с местно значение в Горловка. 95-а бритада на ВСУ е атакувала един от блокпостовете пред града, и е хванала 10 новобранци от армията на ДНР. Видимо основните сили са свалени от второстепенното направление, и са изпратени другаде.

23293

23

Стефан

02.03 2022 в 21:59

Интересни работи твърдят украинските военни. Много искам да видя ръководството, по което се хвърля парашутен десант върху активно отбраняваща се застроена територия.
Впечатляваща глупост.

Руските десантчици са в центъра на Харков, на същия площад с голямата експлозия вчера. Но не по парашутен способ. Части на ВСУ напускат града на юг, но едва ли го изоставят. По-скоро е опит за противодействие на новата заплаха от югоизток, откъдето, от района на ЛНР се придвижват руски части.

23293

22

Стефан

02.03 2022 в 18:36

Да, тоя път Западът загуби информационната война много тежко и позорно. Още по азбуката на тая работа.
За официалните медии изобщо не ми беше минало през ума, там не съм гледал. То аз и телевизор нямам от 15 години.

3767

21

Име на профила

02.03 2022 в 18:33

Изслушай тази мацка, съгласен съм с нея (2 минути)

https://emalm.com/?v=lUBV4

23293

20

Стефан

02.03 2022 в 18:27

Да, отвратително е. И тежък автогол. Тоя път Западът загуби информационната война, хем много позорно. Освен другата.

Естествено, винаги се прави така. Въпросът е да е с малко +/-, а не да се лъже безогледно. Това е от азбуката на информационната война. Пък тука, и не само, изтрещяха, и захванаха да дрънкат неистови глупости.