Спасена от войната 74-годишна жена: Сега съм просякиня, лишена от щастие. Да не дава Господ друг да преживее това

Руската армия засили атаките срещу Северодонецк

OFFNews 29 май 2022 в 09:55 9619 10

Боеве в Донецк, 28 май 2022 г.

Снимка БТА/АП

Боеве в Донецк, 28 май 2022 г.

„Сега съм просякиня, лишена от щастие. Трябва да моля за милостиня. По-добре ще е да ме убият. Да не дава Господ някой друг да преживее това. Това е трагедия, ужас. Кой да предположи, че ще попадна в такъв ад“, казва Оксана пред журналист на Асошиейтед прес вчера, докато пътува в евакуационен влак, който да я отведе на запад, далеч от сраженията.

Тя е на 74 г., страхува се да каже фамилията си. Била е евакуирана в петък от украинския град Лисичанск, Луганска област, заедно с 86-годишния си съпруг с помощта на чуждестранни доброволци. Разказва, че интензивният обстрел през последната седмица не им е позволил да излизат дори за малко от бомбоубежищата в мазета. Въпреки нападенията някои са се добрали до малкия град Покровск, на 130 км в южна посока и да се качат на влака.

В града все още има останали хора, сред които и малки деца. Седнала в евакуационния влак, възрастната жена избухва в сълзи, защото „отивам някъде, но не зная къде“. Тя е работила 36 години като счетоводителка. Не може да преглътне мисълта, че сега ще трябва да разчита на милостта на други хора.

През изминалото денонощие украинските сили са отблъснали осем руски атаки в Донецк и Луганск, в които руската армия е използвала тежка артилерия. "Ситуацията е много трудна, особено в тези райони в Донбас и в Харковска област", каза украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение.

Руските военни засилиха атаката си срещу украинския град Северодонецк, след като заявиха, че са превзели близкия железопътен възел Лиман. Украинската страна твърди, че там боевете продължават, съобщава БНР. Киев поднови призивите си към Запада за оръжия с по-дълъг обсег, които да му помогнат в битката в региона на Донбас.

В обръщението си снощи Зеленски увери, че Украйна се приближава до момента, в който ще има предимство пред окупаторите по отношение на технологиите и ударната сила. Той анонсира среща на върха на ЕС на 30 и 31 май.

"На този форум смятам да насоча вниманието на лидерите от Евросъюза към терора, който се е превърнал в единствената форма на действие за руската страна в отношенията ѝ с Европа. Терор на украинската земя, терор на енергийния пазар в цяла Европа, терор на продоволствения пазар в целия свят. И се питам: каква ли ще е следващата форма на терор? Само заедно - всички европейски - можем да спрем политиката на подобна държава", каза Зеленски.

По-рано украинският министър на отбраната Олексий Резников съобщи, че Украйна е започнала да получава доставки на противокорабни ракети "Харпун" от Дания и самоходни артилерийски оръжия от САЩ. Те ще бъдат използвани от обучени украински екипи от бреговата охрана.

Вчера френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц призоваха руския лидер Владимир Путин да проведе "сериозни преговори" с президента на Украйна Володимир Зеленски. В телефонен разговор вчера те са призовали руския президент Владимир Путин да проведе "преки и сериозни преговори" със Зеленски. Макрон и Шолц са настояли за освобождаването на затворниците от стоманодобивния завод "Азовстал", които бяха задържани от Русия, след като се предадоха. Пресслужбата на Кремъл съобщи, че руският лидер е заявил, че Москва е отворена за възобновяване на диалога с Киев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

11

alfakentavur

29.05 2022 в 21:01

https://www.dw.com/bg/поддържах-сайт-с-фалшиви-новини-печелех-добри-пари-ка кво-ни-разказа-един-българин/a-61925622

2073

9

Johnny B Goode

29.05 2022 в 20:30

Кво правиш тука бе, н@сран босилек?
Чемодан, вокзал и бегом към най-великата демокрация.
Че дано и тук се разнесе малко вонята от вас.

-5531

8

Ран Босилек

29.05 2022 в 19:42

А ти прочети за фашизма и нацизма и го сравни с политиките на ЕС :). Русия ще се окаже по- демократична.

2073

7

Johnny B Goode

29.05 2022 в 18:14

Денимчо, ти явно доста си ги хрупкал, та знаеш какво да пожелаеш.
Поограмоти се малко чадо, прочети що е нацизъм и що е фашизъм. После ми кажи определенята не съвпадат ли с любимата ти путкинова русия.
Единствените които проповядват нацизъм тук са неграмотните путинисти.
Аре чао от мене, много време отделих на нищожество като тебе.

2073

6

Johnny B Goode

29.05 2022 в 16:55

Денимчо, ами разкарай си миризливия г.з от този сайт, бе.
И на нас ни е писнало от путлеровските идиоти.

-240

5

редовно четящ

29.05 2022 в 12:30

Светът ще миряса тогава, когато руzия бъде срината. Zвярът вече надушва края си, затова е мобилизирал на макс троловете по форумите. Само иди@т може да се върже на цапаниците им! И плюсчета, и фейкове, и пропаганда, пълен набор от рашистки похвати.

2550

2

alfakentavur

29.05 2022 в 10:14

Рашистката армия както и преди 80 години не познава друг начин на воюване освен със сриване на жилищни и обществени сгради, терор и убийства на мирното население и мародерстване като невидели. То голяма част наистина не са виждали постиженията на цивилизацията не просто от този, а и от втората половина на миналия век.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки