Соледар – битка за всяка педя земя. Украински офицер описа настъпателната тактика на Вагнер

OFFNews 10 януари 2023 в 09:05 11305 19

Снимка

Битките в Соледар са за всяка педя земя, а градът е призрак, в какъвто по-рано се превърна Мариупол.

„Соледар се държи!“ Това е най-честият статус на украинци в Туитър и Телеграм във вторник сутринта, въпреки, че градът вече е обкръжен от три страни, а по улиците му се водят битки за всяка педя земя. Очакванията снощи бяха, че доминираните от частната компания "Вагнер“ сили ще установят контрол над града през нощта, но украинската отбрана за момента се държи.

Военният журналист Андрий Цаплиенко (носител на два ордена за храброст) с позоваване на на украински офицер, участник в отбраната на Соледар, прави дисекция на боевете за града и тактиката на ЧВК „Вагнер“ северно от града. Формированието на Евгений Пригожен, съставено от микс от професионалисти и пушечно месо прилага грамотна тактика, което е отразено и в последния анализ на Института за изследване на войната (ISW), според който в битката за Соледар Готвача на Путин се отчита с успехи на този терен за да укрепи авторитета на частната си войска като ефективна военна сила.

Как действа Вагнер според описанието на Цаплиенко.

Първо група, обикновено съставена от 8 души се изтегля към крайна точка напред. Цялата група е максимално въоръжена с боекомплекти, всеки има огнехвъргачка „Бъмбълби“. Задачата на тази група е да стигне до предвидената точка напре и да се закрепи. Това почти със сигурност са самоубийци. В случай на гибел, техните боекомплекти остават за следващите групи.

Тази група се приближава възможно най-близко до украинските позиции и се окопава възможно най-бързо. На дърво наоколо се оставя бяла кърпа или друг знак, за да може следваща група да се ориентира в случай на смърт на своите предшественици и да открие къде са вече изкопаните позиции и къде е оръжието.

По време на огневи контакт вагнеровците откриват украинските огневи позиции и и ги прехвърлят на своята артилерия. По правило тогава заработват 120-мм и 80-мм минохвъргачки. До 10 минохвъргачки едновременно започват да потискат откритата украинска позиция. Артилерийският обстрел може да продължи няколко часа подред.

През това време втора група се позиционира на 500 метра от първата. Тя е по-леко екипирана. Под прикритието на артилерията тази група започва щурм на украинската позиция. Ако втората група не успее да заеме позиция, следва трета и дори четвърта.

Тоест четири вълни по осем души за една украинска позиция.

Една от групите има оператор на дрон. Той координира артилерийския огън директно от бойното поле. Ако успеят да потиснат украинската позиция, те я "прочистват", използвайки дрон, гранати, стрелково оръжие, описва Цаплиенко.

За ефективна борба срещу тактиката на „Вагнер“, според източника на военния кореспондент е нужно украинските позиции да разполагат с леко бронирана техника на близко разстояние. Веднага щом операторите на дронове забележат движение на противника към позициите те следва да информират „бронираната техника“. Тя бързо потушава атаката на "вагнеровците" дори с картечници. Ако няма бронирана подкрепа, е трудно да се сдържат подобни щурмови атаки.

На второ място, според украинския военен, бойците трябва да са подготвени за бой от близко разстояние. Основната причина за успеха на руснаците и поражението на украинците в такива малки щурмови операции може да бъде липсата на контрабатарейна битка. Артилерията започва да обстрелва нападателите, вместо да потиска артилерията на врага. Без прикритието на същите минохвъргачки щурмовете на "вагнеровците" просто се задушават. А за ефективна контрабатарейна борба са необходими по-голям брой дронове и техните оператори на позиции, смята авторът на анализа.

Към 9 сутринта, според двете страни - украинската и руската и картите на военните блогъри битката се води в централната част на Соледар. "Вагнер" щурмува едновременно на две направления - от Юг в района на Красная гора и от Север откъм Яковлевка. Градът не е превзет, но руснаците имат огневи контрол върху едното от двете трасета, по който ВСУ биха могли да получат допълнително снабдяване или подкрепление. Руснаците твърдят, че градът ще бъде превзет днес.

В разговор с Марк Фейгин офицерът от ВСУ Тарас Березовец обяснява защо Соледар и Бахмут са толкова важни в този момент за Русия. За руснаците превземането на Соледар и Бахмут не е военна, а политическа задача. Нито едно от двете селища не е от особено стратегическо значение, но окупацията им може да бъде „продадена“ на руските граждани като голям успех и значителна победа. Има и друга причина, поради която Русия е готова на неоправдано големи загуби в битката за Бахмут и Соледар и това са личните амбиции на Пригожин, който по този начин се опитва да покаже на всички колко струват неговите наемници, теза, която озвучава и ISW. 

Собственикът на "Вагнер" не иска да дели бойната слава от Соледар с никого и дори излезе с официално съобщение за "слуховете" от фронта. "В медиите се разпространяват различни фейкове по повод на участието в превземането на Соледар на различни военни формирования. Искам да подчертая, че Соледар го превземат изключително подразделения на ЧВК "Вагнер", заяви във видео Пригожин.

И още една хипотеза - на главния редактор на Цензор.нет Юрий Бутусов - Соледар е нужен на Путин за да покаже, че мобилизацията е позволила да се "пречупи" ходът на войната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

905

18

Lpp

11.01 2023 в 17:42

Fear, и аз си мисля, че поваровския орк. Но, друго си е, сам да си каже.

805

17

Fear

11.01 2023 в 16:35

Lpp, заповядай: https://hardwarebg.com/forum/member.php/78382-uvb-76

905

16

Lpp

11.01 2023 в 09:35

Нямаш проблем, но дай и ти твоя, да видим, кой ще обере овациите!

905

14

Lpp

10.01 2023 в 20:36

Кажи си сега, колко те заболя, че ти обясниха в ХДБГ, какво пропаднало същество си?
Доста хора.

905

12

Lpp

10.01 2023 в 19:05

Веждичка, жените си ги ритат орките и слабоумните им поклонници в БГ.
Та не си мисли, че всички са отрепки като, които имат смелост да посягат само на жени, старци и малки деца.
Нормалните хора не правят така, ама ти тия работи от къде да ги знаеш, там от Поварово.
 
X

Да помогнем на украинските деца!