Собственикът на борсата за криптовалути Bitzlato е арестуван в Маями

OFFNews 19 януари 2023 в 15:50 3371 0

борса

Снимка Getty images

Маями

Американските власти в Маями арестуваха собственика на китайската борса за криптовалути Bitzlato - 40-годишния руснак Анатолий Легкодимов, известен още като "Гендалф". По същото време петима негови съучастници са арестувани в Европа, съобщи Би Би Си.

Легкодимов, който през повечето време живее в Шънджън, е задържан по обвинения на Министерството на правосъдието на САЩ за ролята му в предполагаем трафик на незаконни средства на обща стойност 700 млн. долара и го очаква затвор до 5 г.

Според служители престъпниците са използвали борсата като убежище за търговия с наркотици и продажба на открадната финансова информация.

Други петима мъже, предимно руснаци и украинци, бяха арестувани в Испания, Португалия и Кипър в рамките на сложна полицейска операция, ръководена от френските власти, съобщиха официални лица в Париж. След обявяването на арестите властите демонтираха цифровата инфраструктура на Bitzlato, включително сървърите му във Франция, и конфискуваха криптовалута на стойност 17 млн. долара.

Парижкият прокурор Лоре Беко заяви, че Bitzlato е позволила конвертирането на криптовалути, включително биткойн и етериум, в руски рубли.

От американското правосъдно министерство обявиха, че според съдебните документи Легкодимов е директор и главен акционер на Bitzlato Ltd - борса за криптовалути, регистрирана в Хонконг и работеща в световен мащаб. Bitzlato се рекламира с това, че изисква минимална идентификация от потребителите, като уточнява, че не са необходими селфи или паспорт, за да работи с него. В случаите, когато борсата иска от потребителите да се идентифицират, приема и фалшиви данни.

Прокурорите твърдят, че Легкодимов и колегите му са знаели, че потребителите на Bitzlato са регистрирани под фалшиви имена. Нещо повече, "Гендалф" открито признава това във вътрешна кореспонденция.

Най-големият транзакционен партньор на Bitzlato беше Hydra - анонимният онлайн пазар в даркнет, който беше разбит от американските и германските правоприлагащи органи миналата година. Властите наричат Hydra най-големия нелегален даркнет пазар в света, въпреки че основната му аудитория е съсредоточена в Русия. Германската федерална криминална служба изчислява, че само през 2020 г. продажбите в сайта са възлизали на поне 1,23 млрд. евро. Пазарът на руски език, на който могат да се закупят наркотици и някои видове фалшиви документи, действа от 2015 г.

Въпреки че Hydra се е специализирала основно в трафика на наркотици, известен е случай, в който убийството на човек е било поръчано чрез сайта - на следователката Евгения Шишкина.

По данни на германската полиция към момента на закриването на Hydra през април 2022 г. в нея е имало около 17 милиона клиентски сметки и над 19 000 доставчици.

Американските власти затягат контрола си върху сектора на криптовалутите след сътресенията, предизвикани от неотдавнашния фалит на борсата за криптовалути FTX. Бившият директор на един от отделите на FTX Зейн Такет заяви в туитър, че платформата дължи на кредиторите си около 8 млрд. долара.

Но FTX не е първата или единствената борса за криптовалути, която е подложена на обстрел. Отдавна има оплаквания за прозрачността на платформите за търговия с криптовалути.

През лятото на 2017 г. BTC-e, най-голата руска борса, беше затворена, след като един от предполагаемите й администратори - Александър Винник, беше арестуван в Гърция. Борсата беше популярна до голяма степен поради липсата на каквато и да е система за проверка на потребителите: за да продадете или купите криптовалута, беше достатъчно да посочите имейл. Това не е възможно на западните борси, където принципът "Познай своя клиент" е неизменен: много от тях изискват от клиентите да предоставят не само копие от паспорта си, но и например сметки за комунални услуги.

Според американските власти именно анонимността е направила BTC-e популярна сред киберпрестъпниците. В обвинителния акт срещу нея е записано, че през борсата са били изпирани 530 000 биткойна, откраднати от японската борса за криптовалути Mt.Gox.

Тя се появява под ново име - Wex. Според американските власти чрез нея са изпирани най-малко 4 милиарда долара. 

Wex, която търгуваше с биткойни и други виртуални валути на стойност стотици милиони долари, обаче се срина в края на 2018 г., а през август 2021 г. бившият ѝ собственик Дмитрий Василев беше задържан във Варшава по искане на Казахстан.

През декември 2020 г. парижки съд осъжда руския гражданин Александър Винник на 5 г. затвор. Американските власти го посочват като един от лидерите на BTC-e, а във Франция е обвинен в разпространението на един от най-доходоносните вируси за откуп - Locky.

А през декември 2021 г. експерти от компанията за киберсигурност Recorded Future заявиха, че в Москва процъфтяват незаконни транзакции с криптовалути. Според компанията в бизнес района на руската столица е имало около 50 борси за криптовалути, които са се занимавали с незаконни дейности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови