Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Смущаващи коментари за руската атака над Днипро костваха оставката на Олексий Арестович

УНИАН коментира, че Върховната рада започнала да събира подписи за отстраняването на съветника

OFFNews 17 януари 2023 в 12:38 11567 22

Арестович

Снимка Getty images

Олексий Арестович

Съветникът на началника на кабинета на украинския президент Олексий Арестович подава оставка, обяви самият той в социалната мрежа.

Арестович стана обект на ожесточени критики, след като в канала Feygin Live в YouTube обяви, че ракетата, която разруши жилищна сграда в Днипро, е била свалена от украинските сили за противовъздушна отбрана.

При съботната вражеска атака по жилищен блок бяха убити най-малко 40 цивилни граждани, унищожи бяха 72 апартамента. Говорителят на ВВС на Украйна Юрий Игнат съобщи, че руската армия е изстреляла срещу 9-етажния жилищен блок в Днипро ракета Х-22, предназначена за унищожаване на авионосни групи в морето. На жаргон наричат Х-22 "убиец на самолетоносачи".

Изказването на Арестович обаче мигом бе използвано от кремълските пропагандисти като предполагаемо доказателство за тяхната "правота", че Украйна сама е виновна за убийството на цивилни.

По-късно Арестович уточни, че това е било само "предположение", а трагедията в Днипро е резултат от руска въоръжена агресия. И обясни, че допуснатата от него грешка е заради преумора.

"Думите на Арестович трябваше да бъдат опровергани от военновъздушните сили. ВВС подчертават, че ракетата X-22 не е била свалена от ПВО поради липсата на средства за това в Украйна. Върховната рада вече съобщи, че е започнала да събира подписи за освобождаването на Арестович", коментира УНИАН.

"Искам да дам пример за цивилизовано поведение: принципна грешка означава оставка", пише сега Арестович.

Факсимиле от заявлението на Алестович.

УНИАН иронично отбелязва, че той не е казал дали това е окончателното му решение. Агенцията напомня, че на 17 януари 2022 г. Арестович също е обявил, че си тръгва и напуска поста си на говорител на украинската делегация в Тристранната контактна група за Донбас, но това така и не се е случило. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5840

22

Lpp всичко това нямаше да се случи ако не беше Майдана организиран от САЩ и въздигането на Хунтата. Както ако бяха спазвали Минските споразумения, ако не бяха убивали руснаци 8 години безнаказано. Путин не се е събудил един ден и казал,давай да спретна едно СВО, че ми е скучно. Но троловете тук сте доста плиткоумни :).

905

21

Lpp

17.01 2023 в 17:32

Без значение е, дали ракетата е свалена от ПВО-то или не.
Важно е, че това нямаше да се случи, ако терористите москали, не бяха я изстреляли.
Всички останали опити да се прехвърля отговорност от болната глава към здравата, да си ги наврат отзад блатните изроди и техните поклонници на наша територия.

1000

20

media

17.01 2023 в 17:20

евроатлантик, бай Пешо от Перник 7 и belovejdov ясно показаха, че не желаят да застанат с лицата и имената си зад коментарите които анонимно публикуват тук и най-вероятно се срамуват от това което правят. Това напълно дискредитира едногодишните им усилия да разпространяват небивалиците на руската пропаганда тук.

2073

19

Johnny B Goode

17.01 2023 в 17:15

Шекерчо, на руснята всичко винаги и е по план.
Едно време като не можа ракетата на Георги Иванов да се скачи, и това казаха че било по план.

-529

18

6екеr4о

17.01 2023 в 16:34

Някакъв съветник на съветника украински нещо се изплющял неправилно и съвеЦката пропаганда пропищяла от радост, а форумните дебили по навик малоумничат и злобеят!
А що не помнят, че Дядя Пиздю, вождът на орките, е патологичен лъжец!? Лично съм гледал негово интервю, в което категорично отрече у Крим да е имало руска войска по време на т. нар. референдуми. След 2 седмици си призна, че имало там трийсетина хиляди зелени човечета, а в по-късен момент забрави тези си спомени! И всичкото това е било публично, запаметено от микрофони и камери.
Вчера Дядя П. се изтропа, че всичко му вървяло по план, а днес обявил моГилизация на общо 1,5 милиона блядове, да му се не начудиш и не нарадваш на интелекта и възвишената визия!!!
А форумните подгъзници да духат на таратора!

-1650

17

ob1

17.01 2023 в 16:21

еа, може, ама и на теб като на всички ватници ти се губи фактът, че годината 2023, а не 1935.
Карай, бащицата направи армията 1.5млн щика (или компенсатора), действайте :)

3767

16

Име на профила

17.01 2023 в 15:24

"Забавна е еволюцията на извиненията."

В това дори няма смисъл, защото в най-добрия случай взимаш изказвания от различни източници, по различно време и с различен контекст и ги отъждествяваш, опитвайки се да изобличиш някаква измислена конспирация.

По най-елементарен начин това може да се каже и за повечето изказвания на масква - дали от маша, песков или вожда - който впрочем самия ту казва нещо, ту се отмята.

Единствено съм написал Киев вместо Днепропетровск/Днипро, но няма да си подадЪ оставката заради това :-)

1067

15

StinkingSonOf

17.01 2023 в 15:03

"Да в нацистка, тоталитарна държава да казваш истината е престъпление."

Значи и бай Пешо е съгласен, че Русия е нацистка държава. Защото в Русия има закони и осъдени за говорене на истината. В случая с Арестович, той сам подава оставка и не е заплашен от наказателно преследване. За разлика от Иля Яшин например, който е в затвора.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews