Смятано за мъртво 9-годишно момиченце е сред освободените заложници от Хамас в събота

Групировката освободи още 13 израелски и 4 чуждестранни заложници. Израел получи списък с 3-та група заложници от Газа, които трябва да бъдат освободени в неделя

OFFNews 26 ноември 2023 в 08:43 3654 0

Освобождаване на заложниците

Снимка Getty Images

Освобождаване на заложниците

Хамас освободи 13 израелски и четирима чуждестранни заложници в събота със закъснение след взаимното обвинение между Израел и терористичната групировка в нарушаване на споразумението за примирие, пише Еврейската телеграфна агенция.

Общият брой на израелските заложници, освободени от петък досега, вече е 26, като повече от половината са жени, деца и възрастни. Хамас освободи заложниците в замяна на примирие, което започна в петък и се очаква да продължи поне четири дни. Като част от сделката Израел също се ангажира да освободи общо 150 палестински тийнейджъри, държани в израелски затвор за престъпления срещу сигурността.

Хамас освободи общо 15 чуждестранни заложници, включително четирима в събота, съгласно отделно споразумение, постигнато с посредничеството на тайландското правителство чрез Иран.

Сред освободените в събота вечер заложници има осем деца и пет жени. Израел трябваше да освободи 39 палестински затворници в замяна. Освободено е и 9-годишно момиче, чийто баща е смятал, че не е живо. Емили Ханд е от израелско-ирландски произход. Първо е обявено, че е сред убитите от терористите на 7 октомври, впоследствие става ясно, че е отвлечена. 

Снимка: "Мосад"/Две от освободените деца със семействата си 

9-годишната Емили Ханд и нейният баща

Израелската разузнавателна агенция "Мосад" публикува видеа от срещата между освободените деца и техните семейства. 

Хамас първо обяви, че ще започне да освобождава заложници следобяд, но след това обвини Израел, че забавя доставката на хуманитарна помощ за Газа, което е част от сделката и че не са освободени най-дълго лежалите палестински затворници. Израелски официални лица казаха, че камионите с хуманитарна помощ са достигнали Ивицата Газа, но са били забавени заради опустошените пътища.

Израел заяви и че няма официално споразумение първо да бъдат освободени най-дълго лежалите затворници.

Чрез намесата на правителствата на Египет, Съединените щати и Катар, който действаше като посредник на Хамас, пленници все пак бяха освободени. Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря с египетските и катарските лидери, за да гарантира, че освобождаването ще се случи.

Червеният кръст посрещна освободените заложници около 23:00 часа местно време в събота и премина границата с Египет точно преди крайния срок в полунощ за край на примирието. Израелските медии и семействата на заложниците идентифицираха някои от освободените, докато гледаха видео как излизат от линейки в Египет. Те са били прехвърлени на израелска територия за 30 минути.

Хамас взе в плен приблизително 240 души при атаката си срещу Израел на 7 октомври. Групировката може да удължи примирието с един ден за всеки 10 допълнителни заложници, които освободи и може да освободи общо 80 души според настоящата договорка. Трима палестински затворници ще бъдат освободени за всеки освободен израелски заложник.

Израел обеща да възобнови войната след примирието. Министерството на здравеопазването на Газа, управлявано от Хамас, казва, че 12 000 души са били убити в боевете, число, което включва бойци и цивилни и не уточнява жертвите от неправилно изстреляни палестински ракети.

Стана ясно, че Израел е получил списък на нова група заложници, които трябва да бъдат освободени в неделя.

От кабинета на министър-председателя Бенямин Нетаняху заявиха, че Израел е уведомил семействата, чиито близки са в списъка, предаден от Катар, който посредничи между Израел и Хамас, предаде Times of Israel.

Това ще бъде третият ден от четиридневното примирие, което Катар заяви по-рано днес, че се надява да бъде удължено допълнително с освобождаването на повече отвлечени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки