Смазваща победа на референдума, подкрепящ присъединяването на района Есекибо в Гвиана към Венецуела

OFFNews 04 декември 2023 в 12:27 11850 6

Есекибо

Снимка Wikipedia

Есекибо е холандска колония в Гвианите и по-късно окръг на река Есекибо в района на Гвиана на северния бряг на Южна Америка. Бил е колония на Холандската западноиндийска компания между 1616 и 1792 г. и колония на холандската държава от 1792 г. до 1815 г.

Над от 95% от венецуелците гласуваха в подкрепа на присъединяването на богатата на петрол територия Есекибо, която сега е част от Гвиана, съобщи Националният избирателен съвет (НИС) след вчерашния референдум, предаде БТА.

"Ясна и категорична победа за онези, които казаха "да" на консултативния референдум за Есекибо", заяви председателят на избирателния съвет Елвис Аморосо. По данни на съвета всичките пет въпроса, подложени на гласуване, са получили над 95% подкрепа на референдума, в който участваха над 10,5 милиона души.

Венецуела отдавна твърди, че спорната територията ѝ е била отнета при очертаването на границата между двете страни преди повече от век. Гвиана обаче смята референдума за стъпка към анексиране, поради което той кара жителите ѝ да се притесняват, отбелязва Асошиейтед прес.

Венецуелските гласоподаватели бяха запитани дали подкрепят създаването на държава на спорната територия Есекибо, дали са "за" предоставяне на гражданство на настоящите и бъдещите жители на района и дали подкрепят отхвърляне на юрисдикцията на върховния съд на ООН при уреждането на спора между страните.

Международният съд нареди в петък на Венецуела да не предприема никакви действия, които биха променили контрола на Гвиана над Есекибо, но съдиите не забраниха изрично на властите да свикат референдума. Гвиана поиска от съда да нареди на Венецуела да спре част от гласуването.

Въпреки че практическите и правните последици от референдума все още са неясни, в коментари, обясняващи решението от петък, председателката на международния съд Джоун Донахю отбеляза, че изявленията на венецуелското правителство подсказват, че то "предприема стъпки с намерение да поеме контрол и управление върху спорната територия".

"Нещо повече, венецуелски военни представители обявиха, че Венецуела предприема конкретни стъпки за изграждане на самолетна писта, която да служи като "логистичен пункт за цялостно развитие на Есекибо", каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

6

Johnny B Goode

04.12 2023 в 18:03

Не ща територия от Северна Македония. Дай да гласуваме да си присъединим някой тропически остров по добре.

2550

5

alfakentavur

04.12 2023 в 17:12

Нещо не разбирам. Все едно ние да си направим референдум за присъединяване на територия от Северна Македония. И да кажем "смазващо предимство" на гласувалите "за". И? Какво трябва да последва от това?

2415

4

Пустиняк

04.12 2023 в 15:26

Защо Венецуела внася петрол? Както един приятел казваше: "ако комунистите спечелят в Сахара ще започнат да внасят пясък".

1000

3

кинджал

04.12 2023 в 14:30

Гвиана се смята за най-бързо развиващата се икономика в света и притежава огромни залежи от петрол.
Тя има четвъртия най-висок БВП на глава от населението в Америка след Съединените щати , Канада и Бахамските острови и е единствената южноамериканска нация, в която английският е официален език. Мадуро, приятелят на Кремъл, се облизва за тая сочна хапка.

1000

2

Зла свекърва

04.12 2023 в 13:28

Това с референдумите се превръща вече във фарс. Значи венецуелците, след като съсипаха своята държава чрез безумни комунистически политики и се докараха до масов глад и огромни бежански вълни извън страната, въпреки огромните си залежи с нефт, тропическата си гора, целогодишни условия за туризъм и земеделие, сега са решили, че съседната им територия е тяхна, защото е богата на природни ресурси и искат да опоскат и нея.

Не знам за вас, но аз съзирам руска ръка, която доволно потрива ръчички от това, че сътворява пореден бардак близо до САЩ.

Руснаците са същински орки - не могат да търпят някой да живее мирно и спокойно и да благоденства от труда на ръцете си. Спонсори и съюзници на мракобесни режими, спонсори на войни и кръвопролития.

12078

1

edin slep

04.12 2023 в 13:18

Айдееее, и там ли ще се сбият? Дано не.
 
X

Да помогнем на украинските деца!