Смъртоносно земетресение в Папуа Нова Гвинея взе над 30 жертви

Александра Маркарян 27 февруари 2018 в 08:02 3913 0

Снимка Reuters

Земетресението причини и свлачища - това е причинило и разрушения на един от пътищата.

Земетресение с магнитуд 7,6 разтърси централната част на Папуа Нова Гвинея. Повече от 30 души са загинали. Сред тях има 4 деца, предаде БТА.

Трусът удари провинциите Южни височини и Хела в центъра на най-големия остров на тихоокеанската държава. Епицентърът му е бил на 560 км от столицата Порт Морсби, на дълбочина 35 км, съобщи Геофизичният институт на САЩ.

Смята се, че най-малко 13 души са загинали в Менди - столицата на провинция Южни височини, а други 18 - в районите Кутубу и Босаве. Над 300 души са ранени, съобщават местни медии.

Католическият свещеник отец Пиус Хал съобщи пред интернет сайта "Папуа Нова Гвинея тудей", че сред загиналите има четири деца. Още едно дете е затрупано заедно със своите родители.

Властите съобщиха, че армията е мобилизирана за оказване на помощ на засегнатите от земетресението и за възстановяване на услугите и инфраструктурата. Трусът е предизвикал големи свлачища и пукнатини.

Според екоактивиста Мартин Наморонг щетите, нанесени на газопроводи и тръбопроводи за минни отпадъци, предизвикват сериозни опасения за токсични разливи.

Геоложкият департамент на Папуа Нова Гвинея обяви, че вероятно ще има вторични трусове, като най-силният до момента е бил с магнитуд 5,5.

След земетресенията американският енергиен гигант "Ексън Мобил" (Exxon Mobil) затвори завода си за втечнен природен газ, предаде агенция Ройтерс. Те евакуираха и част от персонала си.

"Ексън Мобил" съобщи, че комуникациите с близките селища са прекъснати, което затруднява усилията за оценка на щетите на инсталациите, захранващи завода за втечнен газ, който е най-печелившото експортно предприятие в страната.

Компаниите "Майнърс Берик Голд" и "Окей Теди майнинг" също съобщиха за щети на инфраструктурата.

Проектът за втечнен газ на Ексън Мобил на стойност 19 милиарда долара е смятан за един от най-добре работещите в света и започна да изнася природен газ през 2014 г., по-рано от планираното. Той произвежда около 20% над очаквания годишен капацитет от 6,9 милиона тона.

Партньорът на Ексън Мобил - Ойл Сърч, също спря в понеделник производството на петрол и газ в засегнатия от земетресението район.

Основните клиенти на завода за втечнен газ са в Япония, Китай и Тайван. Търговци казват, че ефектът върху пазара ще зависи от продължителността на спиране на работа.

"Майнърс Берик Голд" съобщиха, че електроцентралата, която захранва мината, е повредена, а "Окей Теди" съобщи, че свлачище е блокирало пътя и е повредило тръбопроводи на неговите мини за мед и злато.

Асошиейтед прес съобщава, че в района на земетресението са нанесени щети на телефонната мрежа, електропроводите и пътищата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews