Смъртоносни пожари на Хаваите: 36 жертви, хиляди се евакуират

OFFNews 10 август 2023 в 11:31 1127 0

Пристанището Лахайна

Снимка AP/БТА

Пристанището Лахайна

Смъртоносни пожари на Хавайските острови взеха 36 жертви и принудиха хиляди хора да се евакуират, съобщават световните агенции.

Загиналите са открити в градчето Лахайна, част от окръг Мауи. Лахайна е туристически и икономически център с около 9000 жители, които са били евакуирани. Градчето е почти изцяло заличено, разказват свидетели. Огънят там не е овладян.

Най-тежко е положението на двата най-големи острова - Мауи и Хавай (Големия остров). 

Властите препоръчаха да не се пътува до Хаваите без наложителна причина, а българското Външно министерство съветва българите там да избягват продължителен престой на открито и да следват стриктно инструкциите за безопасност.

Още в сряда над 11 души са напуснали Мауи по въздух, като засега летището там работи. Самолети са излитали и с празни седалки, защото поради затваряне на основни пътища много хора не са успели да стигнат до летището, предава Си Ен Ен. Авиокомпаниите са пуснали допълнителни полети, с намалени тарифи и с по-големи самолети, за да извозят евакуиращите се. Тази сутрин на летището е имало около 600 пътници, очакващи ранни полети.

Смята се, че пожарите са възникнали заради силните ветрове от урагана "Дора", минал на 800 мили покрай архипелага.

Хавайските острови са архипелаг от 24 острова и атола в Тихия океани са 50-ият американски щат. Главният и най-голям остров е Хавай, дал името на архипелага.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!