Служителите в Чернобил освободени след 25 дни в централата

OFFNews 21 март 2022 в 11:21 1365 0

Снимка Фейсбук/Державне спеціалізоване підприємство «Чорнобильська АЕС»

Част от служителите в атомната електроцентрала в Чернобил получиха разрешение да се приберат у дома след около 600 часа престой в съоръжението след превземането му от руските сили, нахлули в Украйна.

В публикация във Фейсбук централата съобщи, че 64 души са били пуснати да се приберат у дома, след като "героично са изпълнявали професионалните си задължения и са поддържали съответното ниво на безопасност". Тръгващите си служители са били заменени от 46 "служители-доброволци".

Според The Washington Post около 300 души са били задържани в предприятието, откакто на 24 февруари започна руската инвазия в Украйна започна.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси нарече този ход "положително - макар и отдавна закъсняло - развитие".

"Те заслужават пълното ни уважение и възхищение за това, че са работили при тези изключително трудни обстоятелства", каза Гроси. "Те бяха там твърде дълго. Искрено се надявам, че останалите служители от тази смяна също ще могат да се сменят скоро".

По-рано този месец електрозахранването на централата беше възстановено, след като според съобщенията силите на Москва са изключили централата от енергийната мрежа.

Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд предупреди Съвета за сигурност на ООН по-рано този месец, че фокусирането на Русия върху ядрените централи може да се окаже проблематично в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!