АЕЦ Фукушима с нови проблеми при съхранението на радиоактивните води

OFFNews 17 юни 2014 в 18:08 2243 0

Снимка Архив

Японската атомна централа Фукушима среща нови проблеми със съхранението на 11-тe хиляди тона радиоактивни води, натрупали се след катaстрофалната авария през март 2011 г. Това съобщи пред „Гардиън“ сегашната компания-оператор на АЕЦ-а.

Настоящите опити за изолация на радиоактивните води включват създаването на ледена стена, която да изолира опасните вещества и по-нататъшното им просмукване в почвата.

Компанията "ТЕПКО" вече започна подготовката на окопите за огромната мрежа от тръби, през която ще премине замразяващото вещество. То ще замрази почвата и така ще се изгради естествена бариера между чистите подпочвени води и просмукващите се радиоактивни течове от повредените реактори.

Основният проблем в стратегическото замразяване на почвата е достигането до необходимата за целта температура. Използваният охладител започва да действа при температура от –33 градуса по Целзий.

„Изоставяме от графика, но сме предприели допълнителни мерки“, съобщават от ТЕПКО. Учените обясниха, че методът все още не е разработен докрай и не може да бъде приложен за очакваните кратки срокове.

Идеята за замразяването на подпочвения слой под Фукушима бе предложена и одобрена в края на миналата година. Цялостното обезопасяване на централата обаче ще отнеме десетилетия. Експертите предупреждават, че по всяка вероятност населените места около централата трябва да бъдат изоставени поради високите нива на радиация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews