Служител на кметството в Елиста, Калмикия, получи 3 г. затвор по члена от НК за фалшиви новини

OFFNews 18 октомври 2022 в 14:48 2111 1

Очиров

Снимка T.ME/FREEULUS

Алтан Очиров пред съда.

Градският съд в Елиста, Калмикия, осъди активиста и служител на градската администрация Алтан Очиров на 3 г. затвор, след като го признава за виновен в разпространяването на "фалшификати" за действията на руската армия в Украйна.

Това е втората най-тежка присъда, произнесена по този член, съобщи Би Би Си.

По данни на правозащитния проект Network Freedoms Очиров ще бъде в наказателна колония с общ режим по член 207.3, част 2 от Наказателния кодекс (публично разпространяване на умишлено невярна информация за въоръжените сили).

Втората част на члена предвижда наказание от 5 до 10 г. Прокурорът поиска седем, но съдът намери основания за присъда под долната граница. Адвокатът Игор Колдунов заяви, че Очиров не се е признал за виновен и възнамерява да обжалва присъдата.

Според разследващите 40-годишният служител на кметството в Елиста използвал служебния си компютър, за да поддържа канал в телеграм - Волни Улус, в който, наред с други неща, критикувал действията на руските военни в Украйна. Очиров е арестуван в средата на април, но каналът продължава да работи, има 789 абонати, а съдържанието му е почти непроменено. 

Причината за наказателното дело са постове, в които се твърди, че е обстрелван автомобил с пенсионери, че са извършени грабежи и има загуби на фронта.

"Той публично съобщи информация за броя на загиналите военнослужещи и обстоятелствата на специална операция в Украйна, придружена с обидни забележки по адрес на военните", заявиха от ФСБ след задържането на Очиров.

Администраторът на канала обяснява, че други хора са публикували някои от съобщенията и че неговите собствени публикации винаги са се основавали на надеждни източници.

Каналът Волни Улус описва Очиров като човек, който "доскоро участваше активно в живота на републиката, беше наблюдател на избори и разкриваше местни корумпирани служители".

"Алтан има две деца, които издържа. Той заема техническа длъжност в кметството", казва адвокатът Санал Убушиев пред "Кавказки възел" (включен в регистъра на медиите "чуждестранни агенти").

Членът в НК за "фалшификатите", както и този за "дискредитирането" на руската армия, беше приет през март, след като започна руската инвазия в Украйна. Най-тежката присъда беше наложена на московския общински съветник Алексей Горинов, който получи 7 г. затвор в наказателна колония.

Другите осъдени по члена за "фалшивите новини" получиха по-леки присъди, тъй като бяха преследвани по първата, а не по втората част на Наказателния кодекс. Едуард Щербаков, жител на Тюмен, получава шест месеца в колония. Двама души бяха осъдени на поправителен труд, други двама бяха глобени, а двама получиха условни присъди, включително учител от Пенза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови