Словашки съд за втори път оправда бизнесмен за смъртта на разследващ журналист

OFFNews 19 май 2023 в 20:32 1677 0

Куциак

Снимка Архив

Разследващият журналист Ян Куциак и приятелката му в щастливите години.

Съд в Словакия оправда влиятелния бизнесмен Мариан Кочнер, след като прокуратурата не успя да докаже участието му в поръчването и организирането на шумното убийство на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова, съобщи Би Би Си. През 2018 г. те бяха застреляни в собствения си дом в село Велка Мача, на 65 км източно от Братислава.

За организатор и извършител на убийството е посочена приятелката на Кочнер Алена Жужова, която е работила за бизнесмена като преводач и е съпроцесник по делото. Прокуратурата поиска доживотен затвор за Жужова и Кочнер.

Решението на съда е било изненадващо, тъй като влиятелният бивш бизнесмен е бил признат за невинен, докато приятелката му е получила присъда затвор. "Изобщо не разбирам това. Жужова беше призната за виновна, а Кочнер не е виновен за нищо", коментира бащата на Куциак Йозеф пред словашкото издание SME.

Преди 3 г. Кочнер и Жужова вече бяха на подсъдимата скамейка по същото дело и бяха оправдани, но словашкият Върховен съд отменя това решение и разпорежда повторен процес, който в петък завършва с осъдителна присъда за Жужова. Тя беше осъдена на 25 г. затвор.

Съдът установи, че именно тя е поръчала убийството на 27-годишния журналист, който през февруари 2018 г. е работил по сензационно разследване за дейността на италианската мафия в Словакия и в цяла Европа. Наред с други неща, репортерът разследвал дейността на Кочнер, което накарало бизнесмена да го заплашва.

Годеницата на Куциак очевидно е случайна жертва, тъй като е била с него по време на нападението.

Двамата извършители на убийството и посредникът, който е осигурявал връзката им с клиента, са осъдени и излежават дълги присъди затвор.

Самият Кочнер, забъркан в множество скандали за корупция и измами, е осъден повторно, все още е в затвора, но по други обвинения: фалшифициране на финансови документи на стойност милиони евро.

Подобно на Жужова, той настоява за своята невинност, като заявява, че разследванията на Куциак не са представлявали заплаха за него и че многобройните конфликти с журналисти през последните три десетилетия никога не са водили до физическа разправа.

Убийството на журналиста предизвика сериозни протести в Словакия, които доведоха до оставката на правителството на министър-председателя Роберт Фицо през март 2018 г.

Собственото разследване на Куциак за дейността на италианския мафиотски клан Ндрангета в Словакия беше публикувано едва след смъртта му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!