Словакия ще ремонтира украинска военна техника

OFFNews 04 май 2022 в 07:36 980 0

Словашка компания ще ремонтира повредени украинска бронирани машини в отговор на молба от страна на Киев, обяви вчера словашкото министерство на отбраната, цитирано от Франс прес и БТА.

"Държавното дружество "Конструкта - Дифенс" (Konstrukta - Defence) сключи договор с украинската страна за ремонт и модернизиране на украинска военна техника", заяви в комюнике говорителката на отбранителното министерство Мартина Ковал Какашчикова.

Първата пратка военно оборудване, което ще бъде изпратено от Украйна в Словакия, ще съдържа десетки разузнавателни бронирани автомобили BRDM-2, уточни говорителката.

Словашкият премиер Едуард Хегер и министърът на отбраната Ярослав Над вече изразиха желание за оказване на помощ на Украйна чрез ремонтиране на нейна военна техника.

Подобна помощ беше предложена миналия месец на Украйна от Чехия. На първо време дъщерни фирми на промишления холдинг "Чекословак груп" (CSG) ще ремонтират използваните от украинските сили съветски танкове T-64.

България също беше сред страни, от които беше поискано да се ремонтира украинска техника. На среща между президента на Украйна Володимир Зеленски и премиера на България Кирил Петков стана ясно, че Киев е предложил у нас да се ремонтира военната техника. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови