Словакия подкрепя Северна Македония за членство в ЕС

OFFNews 08 февруари 2021 в 14:35 1522 0

Правителството на Словакия ясно и недвусмислено заявява подкрепата си за влизането в ЕС на Република Северна Македония, а тази подкрепа е особено важна за нас в тези сложни моменти, когато ЕС не можа да постигне консенсус за нашия напредък. Това заяви днес на пресконференция министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи след среща с министъра на външните работи на Словакия Иван Корчок, който е на работно посещение в страната, съобщава "Слободен печат", цитиран от БТА.

Османи посочи, че ясно изразената подкрепа за Република Северна Македония в този момент представлява "знак за оптимизъм не само сред политиците, но и за администрацията и всички прогресивни сили в страната".

"Подкрепата от Словакия е ясна, недвусмислена и принципна. Северна Македония заслужи начало на преговори, за което има решение, прието с консенсус през март миналата година. Мога да се съглася, че не трябва да внасяме в ЕС неразбирателства, но в същото време обективно е впечатлението, което се създава и сред нас, и сред останалите страни в региона, че процесът на интеграция става непредвидим, неясен и е един вид подвижна цел, която не награждава според постигнатото, а според актуалните политически обстоятелства", каза Османи.

Той информира, че правителството е приело предложение за откриване на посолство на Република Северна Македония в Братислава не само като символика, а като същински принос за засилване на двустранното приятелство.

Словашкият министър на външните работи Корчок изрази подкрепата, която неговата страна дава на Скопие за начало на преговори с ЕС, изразявайки надежда, че членките на ЕС ще постигнат консенсус по време на португалското председателство в ЕС. Корчок изтъкна също, че откриването на македонско посолство в Братислава ще означава развитие на отношенията между двете страни не само в политически, но и в икономически план.

Словашкият външен министър ще има днес среща с президента на Република Северна Македония Стево Пендровски и с премиера Зоран Заев. Посещението на словашкия министър е в рамките на неговата обиколка в страните от Западните Балкани и ангажимента на Словакия за осигуряване на европейска перспектива на региона. Скопие е първата спирка от обиколката на Корчок. 

В началото на февруари Австрия също обяви, че ще се застъпи за приема на Северна Македония в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови