След засилен мигрантски наплив: Великобритания и Франция предоговарят контрола по море

OFFNews 14 ноември 2022 в 16:16 1666 1

контрол

Снимка Getty images

Граничният контрол от двете страни на Ламанша ще бъде засилен.

Великобритания се е съгласила да плаща на Франция допълнителни 10 млн. евро годишно като част от преразгледаното споразумение за контрол на миграцията. Основната цел на документа е да спре нелегалните мигранти да стигат Обединеното кралство с лодки.

Като част от споразумението полицията и граничните служби в двете страни ще работят в по-тясно сътрудничество, а броят на патрулиращите служители от френската страна на Ламанша ще бъде увеличен от 200 на 300, съобщи Би Би Си.

По последни данни от началото на тази година във Великобритания през Ламанша са пристигнали общо почти 42 000 нелегални мигранти. За сравнение, през цялата минала година броят им е бил 2826. Според Министерството на отбраната само миналата неделя 853 души са достигнали страната с 26 лодки. Още 972 души са пристигнали предишния ден.

Засиленият приток се дължи отчасти на рязкото увеличаване на броя на албанците сред мигрантите. Тази година във Великобритания с лодки вече са пристигнали 12 000 албански граждани, докато през 2020 г. те ще бъдат едва 50.

На път за срещата на върха на Г-20 в Бали британският премиер Риши Сунак призна, че няма универсално решение, но изрази увереност, че потокът от нелегални може да бъде намален благодарение на нов договор с Париж.

Като част от новото споразумение, подписано по време на посещението на министъра на вътрешните работи Суела Браверман във Франция, Лондон ще увеличи годишните плащания към Франция с около 10 млн. евро, като общата сума ще достигне 75 млн. евро. Средствата ще бъдат използвани предимно за засилване на патрулите по френското крайбрежие, както и за закупуване на дронове и уреди за нощно виждане и за разширяване на центровете за настаняване на мигранти от френска страна.

Френските пристанищни власти ще получат допълнителни суми, за да разширят видеонаблюдението и да създадат специални патрули с кучета, които да проверяват камионите, пътуващи за Великобритания, за да идентифицират укриващите се там нелегални мигранти.

В същото време британски наблюдатели ще присъстват във френски контролни зали, а френски наблюдатели - в британски контролни зали, за да се засили сътрудничеството.

Макар всички тези нововъведения да затрудняват трафикантите, които вкарват хора от континента във Великобритания, едва ли може да се очаква, че те ще сложат край на незаконната миграция, коментира Би Би Си. Френските власти не са искали да подновят договора в продължение на месеци в очакване на стабилно правителство във Великобритания.

Хората, които достигат британския бряг с лодка, се задържат и се изпращат на летище Манстън в Кент за проверка. Не се очаква да останат там за дълго - скоро се преместват в жилище за временно настаняване, където очакват решението на Министерството на вътрешните работи. Имиграционната система е претоварена и обработката на документите може да се проточи с години.

През октомври стана ясно, че около 4000 мигранти са се натрупали в центъра в Манстън, който е проектиран да приема не повече от 1600 души. Ситуацията вече е овладяна и в центъра остават по-малко от 1600 души, но възникна друг проблем: в събота, след избухването на епидемия от дифтерия, всички настанени там трябваше спешно да бъдат ваксинирани срещу изключително опасното заболяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!