След удълженото примирие: Израел получи новите списъци с имена на затворници

Червеният кръст не е посетил останалите заложници в Газа въпреки договорките

Кристина Минчева 28 ноември 2023 в 11:11 1456 0

Заложници

Снимка Екранна снимка/Х

Граничният пункт Рафа в очакване на освободените заложници.

Правителството на Израел е одобрило списък с 50 жени палестински затворници, които ще бъдат предсрочно пуснати от затвора като част от споразумението за удължаване на временното примирие с "Хамас" и освобождаването на още близо 20 израелци, държани за заложници от палестинската терористична групировка от 7 октомври. В същото време израелски медии съобщават, че Червеният кръст не е посетил останалите заложници в Газа, въпреки договорките спрямо примирието.

Половината от жените в списъка са гражданки на Израел, арестувани през октомври или ноември за подбуждане към тероризъм и подкрепа на тероризма. Сред 25-те израелски граждани в списъка една жена от Кафр Касим в централен Израел излежава 16-годишна присъда за опит за убийство, след като намушкала с нож жена в Рош Хааин през 2016 г. при терористична атака.

Кабинетът на министър-председателя казва в кратко изявление, че правителството е одобрило списъка, „ако бъдат освободени допълнителни израелски заложници“.

С допълнителния списък от 50 имена освободените затворници ще наброяват 350. Към понеделник (27 ноември) Израел вече освободи 150 палестински затворници, предимно жени и непълнолетни мъже. В замяна от петък (24 ноември) "Хамас" освободи 50 израелски заложници.

Споразумението трябваше да изтече днес, но то ще бъде удължено с два дни, потвърдиха снощи Катар и САЩ, като трябва да има освобождаване на още около десет израелски заложници за всеки допълнителен ден от примирието.

Новият списък с израелските заложници

Израелското правителство е получило списъка със заложниците снощи. Семействата им са уведомени. 

В съобщението не се посочва броят на заложниците, които ще бъдат освободени днес. От петък 50 израелски заложници се прибраха в домовете си като част от първоначалната сделка за четиридневно затишие на войната в Ивицата Газа и освобождаването на по трима палестински затворници за всеки израелски заложник.

В резултат на паралелни преговори, водени от Катар, "Хамас" освободи и 17 тайландци, един филипинец и един заложник с двойно гражданство (руско-израелско).

Въпреки че египетските медии съобщиха, че ще бъдат освободени още шестима тайландски заложници днес, няма официална информация от израелски, катарски, египетски, американски служители или от представители на терористичната групировка относно подобни планове.

Новината за удължаването на примирието крепи надеждата на семействата на приблизително 175-те израелци и чужденци, които остават задържани в Газа. 

Червеният кръст

Червеният кръст все още не е посетил останалите заложници въпреки твърденията на САЩ и Израел, че подобни посещения са били част от примирието.

Въпреки че както израелски, така и американски служители настояват, че текущото споразумение за примирие между Израел и "Хамас" включва клауза, изискваща Червеният кръст да посети заложниците, които не са били освободени до четвъртия ден от временното прекратяване на огъня, не са докладвани такива посещения.

Червеният кръст многократно отказа да потвърди, че е бил уведомен за тази клауза от споразумението, но уверява, че ще посети заложниците, ако и двете страни се съгласят, че трябва.

"Хамас" все още не е потвърдил публично, че се е съгласил на подобни посещения и никога в миналото не е позволявал на Червения кръст да посети тези, които са отвлечени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки