След срещата Лавров-Блинкен: Москва чака отговор до другата седмица

OFFNews 21 януари 2022 в 16:01 2529 0

Русия и САЩ се разбраха следващата седмица Вашингтон да представи писмени отговори на руските предложения за гаранции за сигурността. Това заяви днес на пресконференция след срещата си с американския държавен секретар Антъни Блинкън руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Днес обсъждахме Украйна. Нашите американски колеги опитаха отново да акцентират върху проблемите на границата между Русия и Украйна, опитаха се да обвържат всичко друго с необходимостта от така наречената деескалация. Това вече се превърна в заклинание. Ще подчертая отново обаче, че в крайна сметка се разбрахме, че следващата седмица ще ни бъдат представени писмени отговори на нашите предложения", каза министърът.

Лавров каза, че диалогът ще продължи и изрази надежда, че страстите около Украйна ще се охладят. Той отново повтори, че Русия не е заплаха да съседката си.

Русия, която има десетки хиляди войници близо до границата с Украйна и изпрати войски в Беларус за съвместни военни учения, иска НАТО да обещае да не приема Украйна за член и призова западния военен алианс да спре експанзията на изток. НАТО отхвърли исканията, припомня Ройтерс.

Преди разговорите днес Блинкен и Лавров се ръкуваха в хотел President Wilson в швейцарския град Женева.

"Но аз се надявам и очаквам, че можем да проверим дали пътят на дипломацията, на диалога остава отворен. Ние сме ангажирани да вървим по този път, да разрешим нашите различия по мирен начин и се надявам да тестваме това предложение днес", каза Блинкен.

Западните държави се опасяват, че Москва планира нова атака срещу Украйна, след като изпрати сили в бившата съветска република през 2014 г., за да анексира полуостров Крим. Москва отрича да е планирала атака, но казва, че може да предприеме неуточнени военни действия, ако изискванията й за сигурност не бъдат изпълнени.

Днес стана ясно, че едно от руските искания засяга конкретно България и Румъния. Москва настоява силите на НАТО да се изтеглят от двете държави.

"България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор като член на НАТО и като такъв избираме да работим в координация с нашите партньори и съюзници. Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивния диалог за деескалация на напрежението. Както и стриктно да прилага приетите международноправни ангажименти", заяви премиерът Кирил Петков по време на извънредното си изслушване в НС по темата.

Намесата на Москва във вътрешните работи на България бе осъдена в политически декларации на Демократична България и ГЕРБ.

Официална реакция на Министерството на външните работи все още няма.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови