След протестите и арестите преди изборите властта в Русия печели 16 губернаторски поста, чакат се резултатите от Москва

OFFNews 09 септември 2019 в 08:18 3774 1

Снимка БГНЕС

Властта в Русия печели вчерашните частични местни и регионални избори, съобщава БНР. Хората гласуваха за губернатори, законодателни събрания, градски парламенти и кметове.

Предварителните резултати показват категорична победа за кандидатите на властта в 16-те региона, където избираха губернатори, и премиерът Дмитрий Медведев заключи, че управляващата партия „Единна Русия“ запазва водещата си позиция.

Лидерите в надпреварата бяха назначени за временно изпълняващи длъжността от президента Владимир Путин. Някои от тях се явиха на изборите като независими кандидати, за да се дистанцират от губещата популярност „Единна Русия“. Ходът се оказа успешен.

В 85-те региона на страната се проведоха избори на различни нива, включително за губернатори, местни парламенти и кметове. Очакват се резултатите от вота за градска Дума в Москва, където беше отказана регистрация за участие на почти всички представители на несистемната опозиция. Това доведе до вълна от улични протести, сблъсъци с полицията и масови арести, включително вчера, в деня на изборите. Според руското МВР обаче полицията "не е допуснала нарушения на обществения ред, които могат да повлияят на резултатите от местните и регионални избори в Русия". По улиците бяха над 130 хил. полицаи плюс военни и частни охранители.

Предварителните резултати сочат, че в 14 от 45-те едномандатни избирателни района водят кандидати от опозицията: 10 души от Комунистическата партия и 4-ма, издигнати от партия „Яблоко“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6506

1

bobacko

09.09 2019 в 09:22

Резултатите от Москва са ясни. Не е важно кой за кого е гласувал когато Путин брои гласовете