След огромни наводнения жертвите на урагана Айда станаха 44

OFFNews 03 септември 2021 в 13:22 1511 0

Снимка Getty Images

Огромните наводнения в САЩ погубиха най-малко 44 души в четири североизточни щата, след като ураганът Айда помете коли, потопи линиите на метрото в Ню Йорк и предизвика отмяна на полети. 

Навсякъде в големи части на Ню Йорк, Ню Джърси, Пенсилвания и Кънектикът жителите прекараха деня в отводняване на мазета, поправяне на покриви и с чести прекъсвания на тока.

Най-малко 13 души загубиха живота си в Ню Йорк Сити и още трима в предградията в Уестчестър. Губернаторът на Ню Джърси Фил Мърфи съобщи в Туитър, че най-малко 23 души от неговия щат са загинали при бурята.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви извънредно положение в щатите Ню Джърси и Ню Йорк и нареди федерална помощ към усилията на местните, съобщи Белият дом късно в четвъртък.

Пътищата се превърнаха в реки за минути, след пороите в сряда вечерта. Десетки превозни средства бяха намерени изоставени на пътните платна в четвъртък. В окръг Съмърсет, Ню Джърси, са загинали поне четирима шофьори, съобщиха властите.

Националната метеорологична служба потвърди, че две торнада са ударили Мериленд в сряда.

В Пенсилвания река Скулкил наводни хотели, складове и кооперации, разположени по бреговете й. Аварийни екипи чакаха водите да се оттеглят в четвъртък, преди да започнат евакуация на стотици хора, които живеят в близките апартаменти. Четирима души са загинали и в предградие на Филаделфия, съобщи говорителят на окръга Кели Кофранциско. 

Бурите след преминаването на Айда донесоха 15 до 20 см дъжд на североизток от Филаделфия до Кънектикът и поставиха нов рекорд на валежите на час в Манхатън, съобщи Националната метеорологична служба.

Властите в Ню Йорк сити съобщиха, че основна част от наводненията се дължат на големия обем валежи за кратък период от време, а не на общото дневно количество. 

„Поради изменението на климата, за съжаление, това е нещо, с което ще трябва да се справяме често“, каза Кати Хочул, новоназначеният губернатор на Ню Йорк.

Губернаторите на Ню Йорк и Ню Джърси призоваха жителите да си останат вкъщи, докато екипите работят по разчистване на пътищата и възстановяване на обслужването на метрото и железопътните линии.

Почти 170 000 потребители на електроенергия бяха без ток в четвъртък в четирите североизточни щата, които бяха най-сериозно засегнати от наводненията, съобщи сайта PowerOutage.US, който събира данни от комуналните компании.

Броят на бедствията като наводнения и топлинни вълни, предизвикани от изменението на климата, се е увеличил пет пъти през последните 50 години, според доклад, публикуван по-рано тази седмица от Световната метеорологична организация, агенция на ООН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови