След обстрела на най-голямата АЕЦ в Европа - Киев и Москва се обвиняват в ядрен терор

OFFNews 08 август 2022 в 16:33 3354 0

Запорожката АЕЦ
Запорожката АЕЦ е най-голямата ядрена централа в Европа.

Запорожката атомна електроцентрала, на чиято територия паднаха снаряди при обстрел през уикенда, функционира нормално, заяви днес назначеният от Русия ръководител на местната областна администрация, цитиран от информационната агенция Интерфакс, предаде Ройтерс.

Киев и Москва взаимно се обвиняват кой е виновен за атаката срещу най-голямата АЕЦ в Европа.

"Имаме информация от военните и представителите на руската държавна компания "Росатом", които са тук и наблюдават ситуацията. Имаме информация от тях, че всичко функционира нормално", заяви Евгений Балицки, ръководител на назначената от Русия администрация на Запорожска област.

Ръководителят на украинската държавна компания за атомна енергия "Енергоатом" Петро Котин призова днес АЕЦ "Запорожие" да бъде превърната в свободна от военни действия зона, предупреждавайки за риска от ядрена катастрофа от типа на тази в Чернобил, предаде Ройтерс. Той призова екип от миротворци да бъде разположен на място.

"Решението, което изискваме от международната общност и от всички наши съюзници, е да се изтеглят нашествениците от територията на съоръжението и да се създаде демилитаризиране зона", каза Котин по телевизията. "Присъствието на мироопазващи сили в тази зона и предаването на контрола (на територията) на тях, а след това и на контрола върху станцията на украинската страна ще реши този проблем", добави той.

Въпреки че руските сили установиха контрол над централата в началото на март, тя все още се управлява от украински техници, припомни Ройтерс.

Котин посочи като особена опасност риска от обстрел срещу контейнерите с отработено ядрено гориво.

Ръководителят на "Енергоатом" определи действията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) през последните пет месеца като "мудни", но заяви, че има признаци за подобрение.

"Сега има развитие в тяхната позиция и се надяваме ситуацията да бъде овладяна от международните организация", добави той.

Котин заяви, че 500 руски войници и 50 единици военна техника, включително танкове, камиони и бронирани пехотни превозни средства, са на място в обекта. Украинският персонал в централата няма къде да се укрие, а двама души са били ранени при обстрела и в момента са в болница, допълни той.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в „ядрен терор“.

„Няма нито една нация на света, която може да се чувства в безопасност, когато терористична държава стреля по ядрена централа“, каза той.

Москва, от своя страна, също коментира случващото се. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес заяви, че западните страни с влияние върху Украйна трябва да настояват Киев да спре да обстрелва Запорожката атомна електроцентрала.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също коментира напрежението около Запорожката АЕЦ. Той призова да бъде осигурен достъп на чуждестранни инспектори до централата.

„Всяка атака срещу атомна електроцентрала е самоубийствена“, каза Гутериш на пресконференция на 8 август в Япония след отбелязването на 77-ата годишнина от американската ядрена атака срещу Хирошима.

Генералният секретар на ООН призова до централата да бъдат допуснати експерти на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

„Напълно подкрепяме МААЕ в усилията им да създадат условия за стабилизиране на централата“, добави Гутериш.

В украинските медии днес масово се цитира изявление, което според тях, е направил Валерий Василиев, командир на окупационния гарнизон в Запорожската АЕЦ. Пред руските войници той заявил, че Руската федерация воюва срещу Украйна за "правото на съществуване на руския народ и правото да живее в мир с всички". Той също така заявил, че всички важни съоръжения в атомната централа са минирани. 

"Ще има или свободна руска земя, или опожарена земя. Вие, войниците от руската армия, трябва да сте готови да изпълните важна заповед. Минирахме всички важни съоръжения на АЕЦ и не крием това от врага. Врагът знае, че централата ще бъде или руска, или ничия. Трябва да разберете, че нямаме друг начин. Ако получим най-тежката заповед - трябва да я изпълним с чест", казал Василиев, пише украинската агенция УНИАН.

Тази информация не може да бъде проверена от независим достоверен източник!

Пак според УНИАН разузнаването в Киев също е потвърдило, че атомната централа е минирана от руснаците. Доказателства за това обаче няма.

Междувременно румънският министър на здравеопазването Александру Рафила призова днес румънците на възраст под 40 години да отидат "възможно най-скоро" до семейните си лекари или до аптеките, за да си вземат таблетките калиев йодид, съобщи телевизия Диджи 24, цитирана от БТА.

"Призовавам всички, всички хора на възраст под 40 години, да отидат възможно най-скоро при семейния лекар, от когото да получат рецепта за таблетки калиев йодид", каза Рафила днес в отговор на журналистически въпрос.

Министърът добави, че в цялата страна има 2500 аптеки, в които тези хапчета се предлагат и хората могат да ги вземат безплатно с рецепта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови