След изгонените от Анкара посланици - нов рекорден срив на турската лира

OFFNews 25 октомври 2021 в 11:26 4446 0

Снимка Pixabay

След като в събота Ердоган изгони посланиците на десет западни страни, днес турската лира се срина до рекордно ниски нива, пише АФП.

Днес един долар се продава за 9,8 турски лири. Така от началото на годината се достигна до 24% срив на валутата спрямо щатския долар.

Как започна всичко?

В събота турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви за персона нон грата посланиците на 10 страни - САЩ, Германия, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия. 

Причината е призивът им за освобождаване на турския меценат Осман Кавала. В началото на миналата седмица те разпространиха в социалните мрежи изявление, в което призоваха за освобождаването на Кавала, като посочиха, че продължаващият процес срещу него и арестът му хвърлят сянка върху демокрацията и върховенството на закона в Турция.

Дни по-късно те бяха привикани в турското външно министерство, за да дадат показания.

Кой е Осман Кавала?

Кавала е една от най-популярните фигури на гражданското общество в Турция. През 2002 г. бизнесменът основава  Anadolu Kultur, организация целяща да създаването и популяризирането на изкуствата и културата в Турция, подкрепа на местни инициативи, наблягане на културното разнообразие и права и укрепване на местното и международно сътрудничество.

Осман Кавала беше арестуван първоначално във връзка с протестите за парка Гези през 2013 г. През лятото 2016 г., при определения от Ердоган "опит за преврат", той беше обвинен още за шпионаж и опит за сваляне на правителството.

Той беше арестуван на 1 ноември 2017 г., след което двете дела с обвинения срещу него бяха обединени. 

5 години по-късно той е в затвора без присъда, въпреки че през 2019 г. Европейския съд за правата на човека разпореди незабавното му освобождаване.

ЕСПЧ заключи, че арестът на Кавала се основава на политически мотиви без никакви разумни доказателства в подкрепа на обвиненията.

През през февруари 2020 г. беше оправдан, но нова заповед за арест срещу него беше издадена часове по-късно. Този път за отделно дело, обвиняващо го, че е замесен в опита за преврат на 15 юни 2016 г.

След месец това обвинение е снето, но му е повдигнато ново - за политически и военен шпионаж.

През септември пък Съветът на Европа обяви, че ще започне процедура за нарушение срещу Анкара, ако Кавала не бъде освободен до ноември.

Следващото заседание на турския съд е на 26 ноември.

Реакциите

Критиците  на Ердоган определиха изгонването на 10 посланици като  опит за отвличане на вниманието от икономическите проблеми на страната.

"Причините за тези действия не са защита на националните интереси, а създаването на фалшиви причини за сриването на икономика", коментира в "Туитър" лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу.

Заместник-председателят на опозиционната "Добра партия" Явуз Агиралиоглу пък определи действията на президента като вече "гледан филм". Той призова за връщане към "реалния дневен ред" - икономическата криза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика