След изборната победа премиерът на Япония обеща твърд отпор срещу Северна Корея

OFFNews 23 октомври 2017 в 10:58 2631 1

Японският министър-председател Шиндзо Абе обеща твърд отпор срещу Северна Корея, след като предварителните резултати от гласуването на изборите в неделя показаха ясно, че той побеждава.

Абе свика предсрочни избори, за да получи мандат за справяне с кризите, пред които е изправена Япония, включително заплахата от Пхенян.

Местни медии съобщават, че управляващата коалиция е спечелила две трети от местата в парламента.

Това проправя пътя за Абе да измени следвоенната японска конституция в частта за армията.

Говорейки след обявяването на данните от екзит пола, Абе заяви: "Както обещах, непосредствената ми задача е да се справя твърдо със Северна Корея... За това е необходима силна дипломация".

Кореспондентът на Би Би Си в Токио Рупърт Уингфийлд-Хейс коментира, че победата на Абе отчасти се дължи на действията на Пхенян. Само преди два месеца популярността му спадаше в резултат на два политически скандала, в които бе замесен, но започна да се възстановява, след като Северна Корея изстреля две ракети над японския остров Хокайдо през последните месеци.

Втората непосредствена задача пред премиера е справяне с друга криза: застаряването на населението на Япония, предаде АП, като цитира Абе на дадената от него пресконференция.

Той обеща до края на годината да бъде изготвен обхватен пакет от закони за справяне с демографския проблем на Япония, с инвестиции в образованието, подобряване на производителността и реформа на пенсионната система.

Управляващата Либерално-демократическа партия на Шиндзо Абе се договори с центристката партия "Нова Комейто" за запазване на досегашната правителствена коалиция, предаде ТАСС.

"Днес водих преговори с лидера на "Нова Комейто" Нацуо Ямагучи и се договорихме да се запази действащата досега коалиция", заяви Абе, като отбеляза, че на вчерашните избори двете съюзени партии са постигнали "исторически успех, получавайки категорична подкрепа от избирателите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови