След година война: Виктор Орбан се готви за пътуване до Киев

OFFNews 23 февруари 2023 в 19:59 4674 2

Снимка Кремъл

Владимир Путин и Виктор Орбан

Министерството на външните работи на Унгария работи по организацията на посещение на министър-председателя Виктор Орбан. Това обяви в интервю за унгарския портал Index.hu външният министър на страната Петър Сиярто.

Първият дипломат на Будапеща трябваше да отговори на директния въпрос на журналиста Андраш Шиклош: Защо премиерът Виктор Орбан досега не е посетил Киев, след като лидерите на огромното мнозинство европейски държави вече са провели разговори в украинската столица, а наскоро и американският президент пътува там на блиц посещение?

„Когато дойде време за визитата, ще пътува и унгарският премиер, МВнР в момента работи по нейната подготовка“, обяви Сиярто.

Самият министър също не е пътувал до украинската столица, но не е получавал и покана за това. „Ако получа покана и можем предварително да се договорим за основните теми и времето на посещението, с удоволствие ще отида, но такава покана все още не е пристигнала“. В същото време от началото на войната Сиярто на няколко пъти посети Москва, а последно и Минск.

Обяснението му е, че комуникационните канали трябва да бъдат оставени отворени, за да могат противопоставящите се страни в даден момент да преговарят смислено. „Защото ако няма такъв канал, няма възможност за никакви преговори, няма и надежда за мир. Също така поисках в Минск по време на преговорите, а след това и на пресконференцията да не се вземат мерки или решения, които биха могли да доведат до временно или географско разширяване на войната“, казва още министърът.
Голяма част от интервюто на Сиярто за сложните унгаро-украински отношения е посветена на правата на унгарското малцинство в Украйна, така, както се вижда проблемът от Будапеща. Външният министър на Унгария припомня, че страната му иска унгарците да си върнат правата, които са имали в Украйна до 2014 г.

Петър Сиярто обаче заявява на въпрос дали Унгария ще склони да помага на Украйна дори с оръжие, при благоприятна промяна с въпроса за малцинствата, че даването на оръжие и правата на унгарската национална общност нямат нищо общо. Будапеща не дава оръжие на Киев защото смята, твърди Сиярто, че това ще доведе до удължаване и ескалаця на войната.

В същото време става ясно, че Будапеща се опитва да разиграе картата си с подкрепа за Украйна срещу правата на малцинствата, защото в следващото изречение ръководителят на унгарската дипломация казва, че „ако украинците възстановят изконните права на унгарските малцинства, ние няма да блокираме, а ще допринесем за свикването на министерския комитет Украйна-НАТО“.

На въпрос на изданието: "Как виждате кога може да свърши войната?", Сиярто отговаря така: "Мисля, че това зависи само от едно нещо, а именно кога руснаците и американците ще решат да седнат да преговарят. Въпросът, разбира се, е тази война да свърши възможно най-скоро".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

2

Mateevk

23.02 2023 в 23:01

Преди Орбан Радев и Корнелия сигурно ще отидат в Киев. Просто изчакват Путин да го превземе, за да отговарят с чиста съвест на риторични провокационни въпроси от рода на "Чий е Киев?".

345

1

Джендо Джедев

23.02 2023 в 21:04

Хахахахахаха, маджарите се оказаха не по-малки матрьошки от нас. Явно са забравили 1956-а... :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!