След Генуа: Франция установи около 840 опасни моста, Германия затяга контрола

OFFNews 19 август 2018 в 19:23 2658 1

 Мостът

Oколо 840 моста във Франция имат сериозни конструктивни дефекти и са застрашени от срутване. В Германия пък ще заработи нова система за контрол върху техническото състояние на мостовете в страната. В двете страни затягат мерките след трагедията в италианския град Генуа, отнела живота на 43 души, предава БТА.

Проучването за състоянието на мостовете във Франция е поръчано от правителството на президента Еманюел Макрон вече обеща да отпусне още средства за инфраструктура, но е под натиск заради срутването на моста в Италия миналата седмица.

В публикувания днес от в. "Журнал дю диманш" одит се казва, че от 12 000 моста, които се поддържат от правителството, една трета се нуждаят от ремонт, а 7 процента, или около 840 моста, са под риск от срутване в близките години.

Одита обаче не обхваща хиляди други мостове във Франция, които се стопанисват от частни фирми или от местни власти.

Днес германският транспортен министър Андреас Шойер съобщи за новата система за контрол върху техническото състояние на мостовете в страната. "В края на 2018 г. ще представим нов, модернизиран индекс за контрол на мостовете", заяви той в интервю за в. "Билд ам зонтаг", цитиран от БТА. Той обясни, че ще се наблегне главно върху проверките на допустимото натоварване и състоянието на носещите мостови конструкции.

По думите му инцидентът от Генуа няма да се повтори в Германия. "В сравнение с други страни у нас контролът е най-строг. Нашите граждани могат да бъдат спокойни", каза той. Според Шойер в сферата на контрола върху мостовете Германия е на второ място след Швейцария.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

19.08 2018 в 21:13

Франция така, Германия онака...

Мога да ви кажа обаче какво ще стане у нас: покрай суматохата за мостовете едни фирми ще получат едни поръчки и ще "върнат" едни пари на едни хора.