След Авдеевка руските войски настъпват в три посоки - в Запорожка, Харковска и Донецка област

OFFNews 19 февруари 2024 в 16:23 6384 13

Авдеевка

Снимка БІЛІ ЯНГОЛИ

Боевете край Авдеевка продължиха 10 месеца.

Експерти от базирания в САЩ Институт за изследване на войната (ISW) отбелязват, че след оттеглянето на украинските войски от Авдеевка руската армия се опитва да атакува позициите на ВСУ едновременно в три направления: в Запорожка, Харковска и Донецка област. За активизиране на руските войски съобщават и представители на ВСУ.

В доклада на ISW се казва, че руснаците се опитват да се възползват от забавянето на западната помощ на Киев и провеждат най-малко три настъпателни операции: по границата на Харковска и Луганска област, по-специално в посока Купянск и Лиман; в и около Авдеевка; и в района на селището Работино в западната част на Запорожка област, посочва Би Би Си.

Въпреки това анализаторите на ISW смятат, че сегашната оперативна ситуация не е толкова ясна, колкото би се искало на Москва.

Според американските експерти, след като се изтегли от Авдеевка, сега ВСУ вероятно ще може да създаде нова отбранителна линия в близост до града, което може да доведе до нови ожесточени боеве в района.

След изтеглянето на украинските сили от Авдеевка ISW и няколко украински и западни източника стигнаха до заключението, че закъсненията в предоставянето на западна помощ на Киев, най-вече артилерийски боеприпаси и важни системи за противовъздушна отбрана, са попречили на украинските сили да задържат Авдеевка.

Критичният недостиг на доставяното от Запада оборудване и опасенията за възможното оттегляне на американската военна помощ принудиха украинските сили да намалят количеството на използваните материали и оръжия по целия фронт.

Това вероятно е накарало руснаците да се възползват от ситуацията и да започнат ограничени настъпателни операции извън Авдеевка, което те направиха по границата на Харковска и Луганска област от началото на януари 2024 г. и в западната част на Запорожка област през последните 48 часа, пишат експертите на ISW.

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили Олександър Сирски заяви, че украинските войски са се изтеглили от Авдеевка, за да избегнат обкръжение след месеци на ожесточени руски атаки.

Русия твърди, че украинските сили се изтеглят безразборно и нямат предварително подготвени отбранителни линии западно от Авдеевка. ISW обаче не разполага с данни, които да го потвърждават.

Анализаторите на института смятат, че Москва неправилно оценява сегашната оперативна ситуация. Освен това те изтъкват факта, че украинското командване наскоро е изтеглило подкрепления към Авдеевка, за да започне контраатака и да осигури безопасен коридор за изтегляне на войските си.

Вероятно тези свежи сили ще се защитават срещу настъпващите руски части, които са обезкървени от предишни атаки и са загубили много техника, а това вероятно ще забави или напълно ще спре настъплението.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че частите на руската военна група "Център" са установили пълен контрол над Авдеевка и са напреднали с 8,6 км по този участък от фронтовата линия. Руските военни оценяват общата площ на завзетата украинска територия край Авдеевка на 31,75 кв. км.

Командирът на украинската група войски "Таврия" Олександър Тарнавски потвърди информацията за руските атаки. Според него в района на Авдеевка "украинските военни са се укрепили на нови отбранителни линии и успешно са отблъснали опитите на руските окупатори да разгърнат настъплението".

В същото време както руските, така и украинските блогове съобщават за леко настъпление на руската армия по Запорожкото направление и за активизиране на боевете в района на Работино. Селото беше една от основните цели на лятната офанзива на украинските войски, които успяха да си върнат контрола над него след няколко седмици ожесточени боеве.

Според руския Z-канал WarGonzo руските войски са атакували района откъм Новопрокоповка и Вербовое. "И в двата района има тактическо настъпление", пише Семьон Пегов, автор на канала в Телеграм.

За масираната атака по фронта от Работино към Вербовое съобщи предишния ден и украинският военен канал Deep State. Според него югоизточно от Вербовое руските войски са успели да пробият отбраната, а сега украинските войски "решават този проблем". До неделя вечерта интензивността на боевете там е намаляла.

Отделни руски части са успели да пробият и до село Работино, "но повечето са били ликвидирани", твърди Deep State.

По данни на ВСУ противникът "неуспешно се е опитал да атакува позициите на нашите войски" 10 пъти в района на Работино. Тарнавски посочва също, че в района руските военни "са се върнали към тактиката на малки щурмови групи с участието на няколко бронирани машини".

Междувременно през последните няколко дни украинските военни съобщиха, че са успели да свалят шест руски военни самолета. Русия не е коментирала.

Днес украинските сили са свалили изтребител-бомбардировач Су-34 и изтребител Су-35С, способен да носи управляеми бомби, съобщи Олександър Сирски в канала си в Телеграм.

По-рано командването на ВСУ обяви, че са свалени три руски самолета - два Су-34 и един Су-35. Руски източници потвърдиха загубата само на един изтребител Су-35.

Според западни експерти именно въздушното превъзходство и активното използване на авиационни бомби са позволили на руската армия да постигне успех в Авдеевка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1700

13

Люгер Химарс

19.02 2024 в 19:33

До тази трагедия, изгубени животи и милиони украински хора оставени в робство нямаше да се стигне, ако левичаря байдън беше помогнал на истина, а не в демонстрационни количества.
защо само 31 танка, а не 300? Имат +2000 на склад. Защо не дадоха самолети? Защо не дадоха ракети, с които да се засегнат руснаците наистина? Защо само няколко (19) химарс-а, а не 200-300, които да работят две седмици и после да бъдат върнати обратно в складовете си, след като са си свършили работата? Никой не може да каже. Всички обвиняват тръмп, но не тръмп беше на власт през това време.

Сега за тръмп: на неговата съвест ще лежат жертвите на тази война, причинени от забавената американска помощ. Това е съучастие. Вярно, не колкото на договорилия се с руснаците байдън да им даде източна украйна, но - хиляди хора. Абсолютен лузър.

2073

12

Johnny B Goode

19.02 2024 в 18:40

Либералната ватенка, по-скоро се надявай Йелоустоун да изригне, отколкото на Тръмп.
Хабер си нямаш как работи US.

2051

10

Propaganda

19.02 2024 в 18:14

Уви, увлечен в политически ПР, Зеленски нареди предварително обреченото на провал настъпление през 23-та.
Както статията посочва, без въздушни сили (свой или предоставени от Нашата Цивилизация) това упражнение беше с предизвестен край.

Сега Зеленски бере плодовете на необмислените си политически акробатики.

Украйна трябва да се окопае и събира сили през 2024-та. Съдбовна ще е 25-та.

А Европа е крайно време да впрегне военната си промишленост. Защото, уви, картинката и у нас не е розова. Оказа се, че дори пословично компетентния Bundeswehr не е в толкова цветущо състояние.

А гнилите рашки орки могат да си позволят милиони загуби в името на кремълския лилипут.

318

5

Valioka

19.02 2024 в 17:56

М'даа, з@дниците републиканци в Щатите се почесват вече няколко месеца и това ще струва скъпо... За съжаление в човешки животи, ако изобщо остане кой да воюва. Това да си дебил, не е лека работа - първо трябва да намразиш живота, после другите и накрая себе си... Нещастници! Защото рашките сега ще завземат позиции, които впоследствие ВСУ ще си върне мноого трудно, ако изобщо си ги върне. Ще кажете - песимист. Може и така да е, дано да е така. А ти, комсомолецо, си много упорит. Не разбра ли - не си желан в този форум. Хващай под ръка бай ти Младен и спирта и вървете на м@йната си!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика