След атентата в Тунис е обявено извънредно положение

OFFNews 25 ноември 2015 в 07:56 2988 0

Полицаи

Снимка АП

Полиция блокира тази нощ центъра на столицата на Тунис около мястото на атентата.

Не по-малко от 12 души от охраната на туниския президент са загинали при вчерашния взрив в техния автобус, съобщиха АФП и Ройтерс, позовавайки се властите в северноафриканската страна. 20 души са ранени, от които поне един – тежко.

В страната е въведено извънредно положение – втори път за тази година. Мярката, която ще остане в сила 30 дни, е обявена по телевизията лично от президента Беджи Каид Есебси. Той е обявил и полицейски час в района на столицата – нощем от 21 до 05 часа и до второ нареждане.

Президентът е отменил своето планирано държавно посещение в Швейцария, а за днес е насрочено заседание на Съвета за национална сигурност.

Силната експлозия е овъглила автобуса вчера около 17.15 ч (18.15 българско време) на централния булевард „Мохамед V”, недалеч от министерството на вътрешните работи.

Според говорител на президента става дума за „терористичен атентат с експлозив”, но подробностите още не са изяснени. Агенция Ройтерс, която се позовава на източник „близък до президентството”, предаде, че самоубиец се е взривил в автобуса, но засега не е изключено бомбата да е била извън него.

Още никой не е поел отговорността за атентата, извършен докато в Тунис е в ход международен кинофестивал – Картагенските кинематографични дни.

Нощес 15-те държави членки на Съвета за сигурност на ООН единодушно са осъдили престъплението, пише в електронното си издание „Монд”. Те са подчертали, че „никой терористичен атентат не може да отклони Тунис от движението му към демокрация и от усилията за икономическо съвземане”.

В острата резолюция против тероризма на ИДИЛ, която Съветът прие на 20 ноември по френско искане, сред изрично посочените джихадистки престъпления е и атентатът в Сусе в Тунис на 26 юни. В него и в два взрива в столичен музей през март т.г. загинаха общо 60 души.

Три месеца продължи извънредното положение, обявено след престъплението в курортна станция в Сусе.

Френският президент Оланд твърдо осъди вчерашния атентат. А министър-председателят на Франция Манюел Валс изтъкна, че „всички демокрации днес са в прицела на тероризма”.

Тунис – припомня „Монд” - е сочен като пример за демократичен преход сред държавите, преживели т.нар. арабска пролет. Същевременно обаче след 2011 г. хиляди граждани на страната са влезли във въоръжените екстремистки групи в Ирак, Сирия и Либия.

Сред мерките на властите е започналото строителство на стена по границата с Либия. Освен това периодично се съобщава за арести на предполагаеми джихадисти в Тунис. Неотдавна са били задържани седем жени, обвинени в пропаганда в полза на ИДИЛ. Разкрити били и 20-ина души, които подготвяли нападения против хотели и правителствени сгради.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews