Скрипал давал информация за Русия на спецслужбите в Чехия и Естония

OFFNews 14 май 2018 в 12:21 2328 0

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал давал информация за Русия на тайни срещи с представители на спецслужбите в Чехия и Естония в последните години. Това съобщава "Ню Йорк таймс", позовавайки се на свои източници - високопоставени европейски служители, пожелали да останат анонимни.

Срещите почти сигурно са били одобрени от британските власти и дори вероятно са станали възможни благодарение на тяхната помощ. 

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени с нервнопаралитично вещество. Лондон обвини за отравянето Русия.

Само две години след като е освободен от руски затвор през 2010 г. Скрипал заминава за Прага за среща с бившите си противници. Той изглеждал зле, но бил весел, като се шегувал, докато пиел с домакините си, че лекарите са му предписали да пие уиски за кръвното. 

Когато се стигнало до сериозната част, той споделил информация за превозните средства на руските шпиони и дейността на бившите си колеги, което можело да даде предимство на чешките служби. 

Според източниците на "Ню Йорк таймс" Скрипал се срещнал с представители на чешките служби на няколко пъти в годините след освобождаването си. 

През 2016 г. пък той заминал за Естония, където се срещнал с местни шпиони. 

Такива срещи не са незаконни или необичайни за дезертьори, но означават, че Скрипал се е срещал с чужди спецслужби, които са искали да осуетят руски операции в Европа. 

През годините преди отравянето му той посетил и други държави за подобни срещи. Няма как да се знае със сигурност дали тези пътувания на Скрипал са го превърнали в мишена, както и дали изобщо руските служби са знаели за тях, отбелязва изданието. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews