Скопското ВМРО ще провали вписването на българите в македонската конституция

OFFNews 25 юли 2023 в 18:46 3904 0

Християн Мицкоски

Снимка ВМРО-ДПМНЕ - пресцентър

Християн Мицкоски

С десет гласа "за" и седем гласа "против" комисията по конституционни въпроси в македонския парламент подкрепи предложението за изменение на конституцията, внесено от правителството. Изменението предвижда добавянето на "българския, хърватския, черногорския, словенския, еврейския и египетския народ" в преамбюла на основния закон.

Комисията предлага на парламента да вземе решение за пристъпване към изменение на конституцията, каза Талат Джафери, който е председател на македонския парламент и на комисията по конституционни въпроси. Заседанието в пленарната зала е насрочено за 18 август.

Процедурата обаче започва без предварително осигурено мнозинство от 2/3 в Собранието, тъй като ВМРО-ДПМНЕ, най-голямата опозиционна партия в страната, е против вписването на българите. 

"Не чакайте пленарното заседание до 18 август, насрочете го за утре и ако правителството няма мнозинство от две трети за конституционните промени, парламентът да бъде разпуснат и да се свикат избори", заяви днес председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, цитиран от БТА.

Мицкоски твърди, че правителството няма необходимите 80 гласа да прокара промените, тъй като всичките 44 депутати от ВМРО-ДПМНЕ са единни в мнението, че "няма да има конституционни промени под български диктат".

"Няма да има предсрочни избори, ще отидем на редовни избори. Ако вотът се провали, за съжаление европейското бъдеще на страната ни ще се провали и не вярвам, че някой, дори и ВМРО-ДПМНЕ, ще допусне това. Убеден съм, че имаме приятели във ВМРО-ДПМНЕ, убеден съм, че тази партия е европейски ориентирана", заяви вчера вицепремиерът Артан Груби. Редовните парламентарни избори в Северна Македония са чак догодина.

През последните години ВМРО-ДПМНЕ често е подозирана в политически ходове, които са в синхрон с интересите на Белград и Москва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!