Скопие: Приятелство с България означава взаимо уважение

OFFNews 09 декември 2018 в 09:04 3596 0

Изявлението на вицепремиера Красимир Каракачанов е отлична възможност за контра-отговор и създаване на отрицателни нагласи, които ще ни отдалечат едни от други и ще създадат враждебност вместо приятелство.

Това се казва в декларация на Министерството на външните работи на Македония по повод вчерашното изявление на Каракачанов, в което той заплаши страната с блокада на членството ѝ в ЕС и НАТО, ако продължи да изопачава историческите факти.

Недоволството на вицепремиера беше предизвикано от думите на македонския премиер Зоран Заев, че македонският език трябва да бъде считан за законен на територията на цялата Северна Македония по силата на Преспанския договор.

Подписахме Договор за приятелство. Ще изграждаме приятелство, но това означава взаимно уважение“, както и „уважение и за интересите на съседа“, се казва в декларацията, цитирана от БГНЕС.

„Република Македония ще продължи и в бъдеще активната си, конструктивна и добросъседска политика, която е в духа на Договора с България и европейските ценности, които зачитат и двете страни“, посочва още македонското министерство на външните работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови