Скъпата водка отказа всеки трети руснак от бутилката

Борислава Бибиновска 27 ноември 2012 в 11:24 2337 1

Алкохол, Снимка: БГНЕС
Алкохол, Снимка: БГНЕС

Една трета от руснаците вече изобщо не пият, намаляват и редовно пиещите, показва проучване на руския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ).

Специалистите твърдят, че кампанията за борба с алкохола, поведена през 2009 г. по инициатива на тогавашния президент Дмитрий Медведев, е дала резултат.

Изследването сочи, че посягащите редовно към бутилката руснаци са намалели с над 10 %. От 49% техният брой вече е 38 на сто. Онези, които изцяло са спрели пиенето, пък са се увеличили от 24% на 33%.

Проучането на ВЦИОМ не дава информация за употребата на вино и бира, която се предполага, че е нарастнала за сметка на твърдия алкохол.

До алкохола посягат най-често мъже (77 %), жители на големи градове (70%) и хората на възраст 24-44 г. (74-76%). Примерните трезвеници остават жените (44%) и пенсионерите (58%).

Изследването на ВЦИОМ отбелязва и мнението на анкетираните по повод забраната за продажба на алкохола на непълнолетни.

Руснаците посочват, че все по-рядко забелязват реклама на алкохол. Всеки 5-ти руснак пък е поподал в ситуация, когато не успява да си купи алкохол заради забраната за продажба, която по закон влиза в сила след 23 ч.

За да преодолеят ограниченията, някои руснаци (21 %) ходят в места, където имат информация, че могат да си закупят напитка и през нощта.18 % отговарят, че винаги имат запаси, 7 % взимат назаем от познати и приятели, а 2% решават да навестят близкия до тях бар.

Други 8% търпеливо изчакват часът на забраната за продажба на алкохол (8 ч) да отмине. А 26% от анкетираните заявяват, че като не могат да си купят алкохол през нощта, просто не пият.

Водката в Руся чувствително поскъпна заради поетапно вдигане на акцизите като част от националната политика срещу злоупотребата със спиртни напитки. Планирано е до края на 2012 г. литър от най-евтината водка да стигне 300 рубли. 

Друга мярка бе забраната за продажба на алкохол в заведения между 23 и 8 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови