СИРИЗА губи стремително доверието на гръцките избиратели

OFFNews 15 май 2016 в 15:39 4811 4

Управляващата СИРИЗА губи стремително доверието на избирателите в Гърция, сочи социологическо проучване на университета в Солун, цитирано от БНР.

Всеки двама от трима, гласували на последните избори за Радикалната левица, вече подкрепят друга партия. Консерваторите от "Нова демокрация" водят с 10 пункта пред партията на Алексис Ципрас. СИРИЗА в момента е с 15% доверие. През септември миналата година СИРИЗА спечели вота с 36% от гласовете.

Проучването е направено след стачките и протестите срещу приетата от управляващите пенсионна реформа.

Според социолозите времето на СИРИЗА приключва, а някои коментатори пишат, че премиерът Ципрас е подвел гърците и е загубил доверието им.

Кризата с бежанците пък увеличава покрепата към крайнодясната партия „Златна зора“, която е трета политическа сила по влияние, с по-висок процент подкрепа.

В близките няколко месеца не се очакват предсрочни избори, коментират експерти, защото проучванията не гарантират съставяне на стабилно правителство от опозицията. В същото време се очаква да влезе в парламента промяна на избирателния закон, който премахва 50-те депутатски места бонус за първата партия, но позволява избирателно право на 17-годишните. Все още не е ясно дали СИРИЗА, както обещаваше преди изборите, ще намали депутатските места от 300 на 200.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13249

2

лекар

15.05 2016 в 19:25

още по наляво е само дясното. как успяваш да си полкова тъп? кои са западняците? испания да не се е преместила на изток? а италия вече преля мивката...и аз не съм омерзен, само ми е чудно колко още тъпота е възможна. опитай пак...